19.06.2024.

10:25

Foto: EPA

Sport

Hrvati i Albanci spremaju novi antisrpski pir? Provokatori igraju za opstanak na EP!

Srpski navijači, ali i članovi ekspedicije našeg Saveza, od dolaska na teritoriju Nemačke bili su izloženi provokacijama, prvenstveno albanskih pristalica i zvaničnika. Između ostalog i novinara Arlinda Sadikua, koji je pred utakmicu Srbija - Engleska ispod tribine sa srpskim navijačima pokazivao dvoglavog orla, simbola takozvane "Velike Albanije".

Osim toga, isplivala je i slika osobe sa uniformom terorističke jedinice OVK. U mržnji prema Srbima priključili su im se Hrvati, pa je nastao snimak kako osobe u dresovima Albanije i Hrvatske zajedno uzvikuju "Srbi, je*emo vam mater".

Ako se sve to uzme u obzir, postoji velika verovatnoća da ih mržnja prema našem narodu ujedini i pred utakmicu u kojoj i jedni i drugi imaju imperativ pobede. "Šahovničari" su u 1. kolu doživeli debakl protiv Španije (3:0), dok su Albanci izgubili od Italije sa 2:1, pa je obema ekipama njihov međusobni duel ključni za prolazak dalje.

Informer

Dvojica selektora suočavaju se sa određenim kadrovskim problemima. Nikola Vlašić je napustio kamp reprezentacije i neće igrati za Hrvatsku na EP zbog povrede mišića. Jasir Asani (29) ima problem sa skočnim zglobom i veliko je pitanje da li će selektor Silvinjo moći da računa na njega. 
Selektor Hrvatske Zlatko Dalić (57) poručuje da njegovi igrači moraju da zaborave ono što se dogodilo u prvom kolu i da se fokusiraju na naredni meč.

- Imamo iskusne igrače koji su već bili u ovakvoj situaciji. Nema mesta za pesimizam, pogotovo jer i dalje sami odlučujemo o našoj sudbini. Moramo da se fokusiramo na naredne mečeve i da probamo da ih odigramo bolje. Igrači su svesni koliko smo bili loši protiv Španije i nema svrhe razmišljati o tome - poručio je selektor "kockastih".

Informer

Napadač Albanije Arber Hodža (25) svakako najbolje poznaje predstojećeg rivala, jer od 2021. godine igra u Hrvatskoj, a prethodnu polusezonu proveo je u zagrebačkom Dinamu. Naravno, biranim rečima govorio je o rivalu.

- Hrvatska ima jednu od najboljih reprezentacija u Evropi. Dobro poznajem Martina Baturinu i Bruna Petkovića, obojica su sjajni fudbaleri i dobri ljudi. Neće nam biti lako, jer imaju sjajne individualce koji mogu da naprave razliku - poručio je Hodža.