20.06.2024.

09:50

Foto: Starsportphoto

Sport

Drulović za Informer o Piksiju i čuvenom duelu sa Slovencima: "Orlovi", ostanite na EP duže nego mi pre 24 godine! (VIDEO)

Čovek koji se na tom EURU proslavio, pošto je bio najbolji asistent, prisetio se dešavanja iz utakmice sa "zmajčekima" u belgijskom gradu Šarlroa, što je bio i ostao jedan od najboljih duela u istoriji evropskih prvenstava.

Podsetimo, Jugoslavija je tada gubila 3:0 nakon 57 minuta, a imala je i igrača manje, nakon isključenja Siniše Mihajlovića. Ušao je u igru Drulović i zabeležio asistenciju i gol. 

Kako sada kaže, taj tada tim Jugoslavije i ovaj koji će danas igrati protiv Slovenije, nemaju velikih dodirnih tačaka.

- Posle mnogo godina smo se vratili i mislim da te dve generacije nemaju veze jedna s drugom. Ovi momci su sazreli i svesni su kakva je odgovornost pred njima. Profesionalci su, svesni su i znaju da se nose sa pritiskom. Imaju Slovenci vrhusnke igrače, jednog od najboljih golmana Oblaka, malog Šeška, napraviće odličnu karijeru. Imaju mnogo igrača koji mogu da naprave problem. Ako ponovimo drugo poluvreme protiv Engleske i ako popravimo realizaciju, imamo šansu da pobedimo.

Informer

On je tada dobio najveću ocenu od svih fudbalera, i to od ugledne "Gazete delo Sport".

- Sećam se da je Juga (Vladimir Jugović, prim.aut.) uneo novine i pokazao to. Bio sam među šest najbolje ocenjenih posle prvog kola. Uz Zidana, Trezegea. Bio sam najbolji asistent EP, četiri asistencije, ispred Bekama, Figa, Bergkampa, Rui Košte... Iako su odigrali više utakmica od mene.

Na celom prvenstvu u Belgiji i Holandiji, kako kaže Drula, mogli smo više.

- Kao ekipa smo mogli više. Ta utakmica je obeležila moju karijeru, ljudi kad me se sete, kad se sete reprezentativne karijere, prvo pomisle na tu utakmicu, kao i protiv Češke u Pragu. Stvarno fenomenalna utakmica, jedna od najboljih na evropskim prvenstvima. Vratili smo se sa 0:3 na 3:3, mogli smo i da pobedimo da je Jokanović dao gol glavom. Bila je to zahtevna i teška utakmica. Bili su motivisani protiv nas, biće tako i danas.

Seća se Drulović i priprema tog meča i kaže da Slovenci nisu potcenjeni.

- Reč potceniti... Slabije smo ušli u taj meč, Slovenci su bili koncentrisani. Zahović i Pavlin, moji bivši saigrači, dali su golove. Generalno, kada smo napravili preokret, ispada da smo bili ključni njih dvojica i ja. Žao mi je što nismo pobedili. Imaju danas dobru selekciju, kao i tada.

Informer

Zanimljivo, sadašnji selektor Dragan Stojković Piksi nije počeo taj meč, pa se spekulisalo da je bio zbog toga u sukobu sa tadašnjim strategom tima, pokojnim Vujadinom Boškovim.

- Piksi je posle rano ušao u meč umesto Stankovića. Iznenadilo nas je što je bio na klupi. Stvarno ne znam šta se dešavalo, posle sam čuo iz priča, ali bilo je iznenađenje da ne igra od početka. Po treninzima se naziralo da neće igrati. Nisam pročitao šta je napisao, ali mislim da je navikao da igra od početka. Moguće da su imali neki žustriji razgovor, ali selektor je tako odlučio. Ispostavilo se možda da to nije dobro, ali bile su to taktičke varijante.

Otkrio je Drulović i da je Boškov obožavao Sinišu Mihajlovića.

- Šefe, jel Miha sam igra, često smo u šali pitali. On je kroz sastanak govorio da damo loptu Mihi, stvarno ga je mnogo voleo. Bio mu je kao drugi sin. Bila je njihova povezanost neverovatna. Još nekoliko momaka je voleo, ali Miha je imao najbolji odnos sa selektorom. Šalili smo se mi na taj račun, ali bili smo kao tim. 

Srbija je 2013. i 2015. godine bila evropski i svetski šampion. Sa tog EP za mlade igrače sada je, van Srbije, na šampionatu samo Adrijan Rabio, dok je u našem timu čak šest igrača.

- Šest naših igrača, praktično 20 odsto, treba napomenuti. Ti momci su napravili ozbiljne karijere. Tada im je bio najlepši mogući početak karijera. Sada mogu da naprave veliki rezultat, bolji nego mi u Belgiji i Holandiji. Želim im da što duže ostanu na EP - zaključio je Drula.

 
$bp("Brid_18872205", {"id":"34926","width":"16","height":"9","video":"1683225"});