20.06.2024.

19:54

Foto: EPA Images

Sport

Danci sapleli Engleze i otkinuli im bod! Posle ovoga Srbija mora da pobedi u poslednjem kolu (FOTO/VIDEO)

Označeni su bili Englezi kao glavni kandidat za titulu prvaka Evrope na ovom kontinentalnom šampionatu, ali partije koje su pružili u prve dve runde daleko su od tog epiteta!

Posle trijumfa na premijeri protiv Srbije (1:0), gde su se u drugom poluvremenu branili i uspeli da sačuvaju minimalno vođstvo, danas je hrabra Danska uspela da im otkine vredan bod i tako dodatno zakomplikuje situaciju u grupu, u kojoj se nalazi i Srbija.

Krenuli su Ostrvljani jako, želeli su što pre da postignu gol, a uvod u to bile su prilike Fila Fodena i Harija Kejna. I već u 18. minutu savladan je Kasper Šmajhel.

Kristijansen je bio neoprezan na levom boku, Voker mu je oduzeo loptu, uputio povratnu, a uz malo sreće i odbitka, lopta je stigla do Kejna, koji je sa pet metara prosledio u dalji ugao.

Nije to obeshrabrilo Dance, naprotiv, kao da ih dodatno motivisalo da odlučnije krenu ka golu Džordana Pikforda. Morali su da idu na sve ili ništa, svesni da im poraz prilično komplikuje situaciju.

Ohrabrio se i Rasmus Hojlund, pravio je ozbiljne probleme defanzivcima Gordog Albiona, koji ga jako dobro poznaju iz Premijer lige. Međutim, izjednačenje nije stiglo preko napadača Mančester junajteda, već nakon fantastičnog poteza Mortena Hjulmanda sa oko 30 metara. Nesmotren potez Kejna i poprečnu loptu presekli su Skandinavci, a mladi defanzivni vezista raspalio je i sve snage i zatresao mrežu.

Otvorila se tada utakmica potpuno, smenjivali su se napadi na obe strane, pogotovo u drugom poluvremenu. Saka je bio među najraspoloženijim igračima Engleske, pravio je probleme prodorima po desnoj strani, a u 53. minutu pogodio je spoljni deo mreže.

Ipak, najbolju priliku za novo vođstvo aktuelni viceprvak Evrope propustio je 120 sekundi kasnije, kada je Foden sa oko 20 metara pogodio stativu, koja je spasila Dance.

Međutim, spašavao je i Pikford svoj tim na "Dojče bank areni" u Frankfurtu, jer je ukrotio udarce Damsgora i Hojbjerga, dok je Bah u idealnoj situaciji očajno reagovao i dozvolio da ga sustignu protivnički defanzivci. Mogao je i Hojbjerg u samom finišu da izraste u junaka, ali je njegov šut sa ivice kaznenog prostora otišao tik pored stative.

U poslednjoj rundi (25. juna), Engleska će igrati protiv Slovenije u Kelnu, dok će Skandinavci na megdan Srbiji u Minhenu.