30.06.2024.

06:00

Foto: AP/Photo

Sport

Na današnji dan: "Super zuba" presudio Nemcima u finalu SP! (VIDEO)

Meč za najprestižniji trofej odigran je na "Internacionalnom" stadionu u Jokohami pred oko 69.000 gledalaca, a pravdu je delio legendarni Pjerluiđi Kolina.

"Kariokama" je tadašnji napadač Intera sa dva pogotka doneo petu titulu šampiona sveta i po poslednji put se jedna neevropska selekcija popela na krov planete.

Informer

Ronaldo

Ruku na srce, niko nije očekivao da će im rival u finalu biti Nemačka, koja je samo dve godine pre toga ispala u grupnoj fazi Evropskog prvenstva.

Popularni "panceri" su bili deo grupe E, odakle su kao prvoplasirani trasirali put ka nokaut fazi i zakazali meč sa Paragvajem. Pre toga redom su padali Saudijska Arabija (8:0), Irska (1:1) i Kamerun (2:0). 

Na jedvite jade zaobiđene su "mine" poput Paragvaja i Sjedinjenih Američkih Država (1:0 oba susreta) i sve je bilo spremno za polufinale sa domaćinom, Južnom Korejom. Pogotak Mihaela Balaka omogućio je veliko slavlje Nemcima i borbu sa nestvarnim timom Brazila.

Informer

Oliver Kan

Finale je obeležio fantastičan fudbal i inicijativa selekcije Luisa Skolarija, ali je prvo poluvreme proteklo bez golova. 

Igrao se 67. minut i, kako je sam Kan rekao, njegova "prva greška na prvenstvu" koštala je Nemce gola, a najbolje je priliku iskoristio ranije pomenuti Ronaldo.

Samo 12 minuta kasnije, prava majstorija Klebersona i prodor do kaznenog prostora Nemačke. Usledilo je dodavanje ka Rivaldu, a ovaj je, kao pravi virtuoz, loptu propustio kroz noge i tako namestio Ronaldu drugi pogodak.

Ispostaviće se, konačni rezultat je tada postavljen, a Brazil je krunisan šampionom.

Upravo tog leta je "super zuba" ili "fenomeno", kako god vam draže, prešao u redove Real Madrida i formirao čuvene "galaktikose", a Brazil je, uprkos očekivanjima, ostao bez još titula sa planetarnih smotri.

SASTAVI: 

Nemačka: Kan, Linke, Ramelov, Mecelder, Frings, Haman, Jeremis ( od 77. Asamoa), Bode (od 84. Cig) , Šnajder, Klose (od 74. Birhof), Nojvil. 

Brazil: Markos, Lusio, Edmilson, Roke Žunior, Kafu, Žilberto Silva, Kleberson, Roberto Karlos, Ronaldinjo (od 85. Žuninjo Paulista), Rivaldo, Ronaldo (od 90. Denilson).