03.07.2024.

06:20

Foto: prinstscreen

Sport

Na današnji dan: Poraz "plavih" za kraj Mundijala!

Nikada Jugoslavija nije spadala u prvi red favorita na Svetskim prvenstvima u fudbalu, ali je utisak da je 1974. godine četa Miljana Miljanića imala veliku šansu da napravi zapažen rezultat na Mundijalu u Nemačkoj. Stigli su "plavi" silno motivisani na planetarnu smotru, u prvom kolu remizirali sa moćnim Brazilom, a potom sa 9:0 savladala Zair. 

Delovalo je da su se kockice složile i da bi Jugoslavija mogla do zapaženog rezultata na Mundijalu, ali... Nakon pobede nad Zairom sve se raspalo. Usledio je remi sa Škotima, a potom i dva poraza u narednoj fazi takmičenja u susretu sa Zapadnom Nemačkom i Poljskom. Nažalost, izabranici Miljana Miljanića su se od Svetskog prvenstva oprostili i trećim vezanim porazom pošto je na današnji dan - 3. jula 1974. Švedska savladala "plave" sa 2:1 u Diseldorfu. 

Jugoslavija je u 27. minutu povela golom Šurjaka, ali je samo 100 sekundi kasnije rezultat poravnao Edstrom. Taj rezultat ostao je na snazi sve do 85. minuta kada je Torstenson matirao Envera Marića i postavio konačani rezultat - 2:1. 

JUGOSLAVIJA: Marić, Jerković, Petrović, Bogićević, Buljan, Hadžiabdić, Katalinski, Šurjak, Aćinović, Džajić, Pavlović. 

ŠVEDSKA: Helstrom, Karlson, Nordkvist, Olson, Augstson, Taper, Edstrom, Terstenson, Gran, Person, Sandberg.