03.07.2024.

13:00

Foto: Foto: Reuters

Sport

Na leto zgrnuli milione odlaskom u Arabiju, a sada ih ismevaju na EURO!

Navijači Srbije su, nažalost, na najgori mogući način iskusili šta znači za profesionalnog sportistu godina takmičenja u slabijoj konkurenciji u slučaju Sergeja Milinkovića Savića i Aleksandra Mitrovića.

Proteklog leta potpisali su ugovor sa Al Hilalom iz Rijada i zajedno obukli dres ambicioznog projekta iz prestonice. Protutnjali su sezonom i odneli sve počasti, ali uspeh nije pratio i u dresu nacionalnog tima.

Aleksandar Mitrović (Al Hilal): 3 utakmice, 241 minut, 10 šuteva, 0 golova, 0 asistencija - Srbija ispala u grupi.

Popularni "Mitrogol" je nakon prave sage sa Fulamom uspeo da izbori odlazak u egzotičnu ligu u nastajanju, prepunu novca i kapitala. Vrlo brzo je opravdao epitet "gol mašine" sa kojim je ispraćen sa "Krejven kotidža" i pomogao timu da osvoji titulu protiv Kristijana Ronalda i Al Nasra.

Nažalost, Mitrović zaduženje primarnog napadača i najboljeg strelca u istoriji reprezentacije nije opravdao u Nemačkoj, pa je takmičenje okončao bez pogodaka uz nekoliko zabrinjavajućih promašaja. Ruku na srce, teret velikim delom ide i na selektora Piksija i njegove, najblaže rečeno, čudne taktičke zamisli.

Informer

Mitrović protiv Danske

Sergej Milinković-Savić (Al Hilal): 3 utakmice, 119 minuta, 3 šuta, 0 golova, 0 asistencija - Srbija ispala u grupi.

Možda i zaštitno lice teze da su igrači odlaskom u Saudijsku Arabiju zaboravili da igraju fudbal. Kao i Mitrović, apsolutna dominacija u tamošnjoj eliti, osvajanje titule, golovi, a onda sa "orlovima" razočarenje. Glavni krivac za primljen gol protiv Slovenije (1:1), protiv Engleza neprimetan. Dobio je priliku i u odlučujućem meču sa Dancima, imao je izuzetnu šansu da izjednači iz dobre pozicije, ali je udarac bio slab i neprecizan. Jako daleko od forme kojom je bio na radaru najvećih klubova Evrope.

Informer

Savić podbacio

Kristijano Ronaldo (Al Nasr): 4 utakmice, 366 minuta, 20 šuteva, 0 golova, 1 asistencija - Portugal u četvrtfinalu.

Najveća zvezda Evropskog prvenstva i jedan od najvećih svih vremena neće po dobrom pamtiti ovogodišnje takmičenje, barem za sada i po sopstvenom učinku. Još od prvog meča imao je priliku da postane najstariji strelac u istoriji i bilo je samo pitanje trenutka, međutim, to se nije desilo. Laskavo priznanje otišlo je Luki Modriću, a Ronaldu preostaju najteže utakmice kako bi u tome uspeo. Imao je priliku da postane heroj i slomi otpor upornih Slovenaca golom iz penala u produžetku, ali je Jan Oblak bio bolji.

Informer

Ronaldo protiv Slovenije

Ruben Neveš (Al Hilal): 3 utakmice, 93 minuta, 2 šuta, 0 golova, 0 asistencija - Portugal u četvrtfinalu.

Aktuelni šampion Saudijske Arabije zajedno sa Mitrovićem, Sergejem i društvom se nije naigrao fudbala u dosadašnjem toku. Najviše zbog "nesreće" što igra na poziciji Pepea i Dijaša, koji će uvek imati prednost kod selektora Martineza. 

Informer

Ruben Neveš

Ngolo Kante (Al Itihad): 4 utakmice, 331 minut, 3 šuta, 0 golova, 0 asistencija - Francuska u četvrtfinalu.

Izuzetno teška sezona u "pustinji" za omalenog Francuza i 33 godine izazvale su zabrinutost kod navijača "galskih petlova" zbog poziva na Evropsko prvenstvo. Sve brige pale su u vodu jako brzo, pošto je Kante jako brzo podsetio na vrhunac karijere u dresu Lestera i Čelsija. Kada je on na terenu, sredina je "pod ključem".

Informer

Kante protiv Belgije

Emerik Laport (Al Nasr): 3 utakmice, 225 minuta, 3 šuta, 0 golova, 0 asistencija - Španija u četvrfinalu.

Nekadašnji štoper Mančester sitija je standardan u zadnjoj liniji "furije" i za sada odrađuje jako dobar posao. Španija je do sada primila samo dva gola, a veliki deo zasluge ide i Laportu.

Informer

Laport slavi pobedu nad Gruzijom

Marselo Brozović (Al Nasr): 3 utakmice, 225 minuta, 2 šuta na gol, 0 golova, 0 asistencija - Hrvatska ispala u grupi.

Dugo će se pamtiti i prepričavati njegov bizarni transfer iz Intera u Al Nasr. Kao i čitava reprezentacija "kockastih", veliko razočaranje. Manje više neprimetan u Nemačkoj.

Informer

Brozović protiv Italijana

Džek Hendri (Al Itifak): 3 utakmice, 270 minuta, 1 šut na gol, 0 golova, 0 asistencija - Škotska ispala u grupi.

Čak sedam primljenih golova u tri utakmice dovoljno govori o učinku igrača koji nastupa na poziciji štopera. Naravno, krivica nije samo na Hendriju, ali je činjenica da ovo nije fudbaler koji je bio standardan u Klub Brižu.

Informer

Hendri nemoćan

Džordžinio Vajnaldum (Al Itifak): 3 utakmice, 70 minuta, 0 šuteva, 0 golova, 0 asistencija - Holandija u četvrtfinalu.

Imao je problema sa povredom pred sam start kontinentalne smotre, pa je delom i zbog toga odigrao samo 70 minuta iako je "oranje" izborilo plasman među osam najboljih. Potpuno je izostao napadački doprinos i pitanje je da li će protiv Turske dobiti priliku.

Informer

Vijnaldum i Kuman

Janik Karasko (Al Šabab): 4 utakmice, 218 minuta, 6 šuteva, 0 golova, 0 asistencija - Belgija ispala u nokaut fazi.

Kao i čitava Belgija, pretnje većim delom meča, ali bez golova. Izuzetno dobre partije pružio je protiv Francuske i Rumunije. Selektor Tedesko ga je koristio kao "džokera" sa klupe, a ovaj bi uvek unosio određenu energiju u meč. Ipak, nije bilo dovoljno za veći uspeh.

Informer

Karasko protiv Francuske

Koel Kastels (Al Kvadsija): 4 utakmice, 360 minuta, 14 odbrana, 2 primljena gola, 2 sačuvane mreže - Belgija ispala u nokaut fazi.

Startni golman Belgije je na više nego korektan način odmenio Tiboa Kurtou. Ne može mu se pripisati gol uzrokovan velikom greškom, što je i najvažnije.

Informer

Kastels

Nikolaj Stanciju (Damak): 4 utakmice, 355 minuta, 5 šuteva, 1 gol, 0 asistencija - Rumunija ispala u nokaut fazi.

Učestvovao golom u demonstraciji sile nad Ukrajinom u prvom kolu, ali sjajni učinak nije uspeo da učini. Ipak, kao i čitava selekcija Edvarda Jordaneskua, jako dobra predstava u Nemačkoj. 

Andrej Burka (Al Akhud): 4 utakmice, 360 minuta, 1 šut na gol, 0 golova, 0 asistencija - Rumunija ispala u nokaut fazi.

Štoperu Rumunije, kao i napadaču, ne može mnogo šta da se zameri. Burka je predstavljao glavni stub defanzivog bedema i sa samo jednim žutim kartonom dobro je izlazio na kraj sa zvezdama protivničkih timova.

Informer

Burka

Merih Demiral (Al Ahli): 4 utakmice, 206 minuta, 3 šuta na gol, 2 gola, 0 asistencija - Tuska u četvrtfinalu.

Junak čije se ime od sinoć slavi u Turskoj. Direktno njegova dva gola izbacili su sjajnu Austriju i odveli tim Vinćenca Montele do osam najboljih selekcija. Mala su očekivanja bila pred štoperom zbog sezone u slabijoj ligi sada u potpunosti raspršena.

Informer

Junak Turaka - Merih Demiral

Solomon Kvirkvelija (Al Akhud): 3 utakmice, 181 minut, 0 šuteva na gol, 0 golova, 0 asistencija - Gruzija ispala u nokaut fazi.

Najprijatnije iznenađenje Evropskog prvenstva. Debitovali i izborili plasman u nokaut fazu, a tamo čak dali gol Španiji. Potpuno zasluženo dočekani kao heroji, a jedan od primetnijih je svakako defanzivac Kvirkvelija zajedno sa sjajnim golmanom Mamardašvilijem.