04.07.2024.

21:40

Foto: profimedia

Sport

Neće moći da pomogne saigračima! UEFA kaznila Demirala zbog kontroverzne proslave

Fudbaler Al-Ahlija je bio heroj Turske u pobedi nad Austrijom (2:1) u osmini finala Evropskog prvenstva. On je postigao oba gola, a proslava drugog će ga skupo koštati. 

On je pokazao tzv. "vučji pozdrav", odnosno napravio simbol "Sivih vukova". Radi se o desničarskoj ekstremističkoj ideologiji iz Tursk koja veruje u superiornost "turske rase".

Specifičan pozdrav pravi se postavljanjem šake i prstiju u oblik koji podseća na glavu vuka. Kažiprst i mali prst su podignuti i predstavljaju vučije uši, dok su palac, srednji i domali prst spojeni u tačku kako bi izgledali poput njuške vuka.

Informer

Dan nakon utakmice UEFA je pokrenula postupak protiv njega, a sada je odlučeno da neće moći da pomogne svojim saigračima u subotu u četvrtfinalu protiv selekcije Holandije. Ukoliko se plasiraju u finale, takođe neće moči da igra, eventualno će se pridružiti ekipu ako izbore finale.

Ovo je veliki udarac za Tursku, pošto je defanzivac bio jedan od njihovih glavnih igrača. Trebalo bi istaknuti da mu ovo nije pravi ovakav gaf. Pre pet godina na utakmici kvalifkacija za Evropsko prvenstvo protiv Albanije, takođe imao neprimereno ponašanje.

Merih Demirel je 2018. godine reprezentativac ove zemlje, a za sada je upisao 46 nastupa i postigao je četiri gola.