05.07.2024.

17:05

Foto: profimedia

Sport

UEFA definitivno kaznila Demirela! Turski reprezentativac suspendovan!

Izabranici Vinćenca Montela pobedili su selekciju Austrije u osmini finala kontinentalnog šampionata rezultatom 2:1, a oba gola za turski nacionalni tim postigao je upravo fudbaler Al Ahlija. 

Po završetku meča, Demirel je na sebi svojstven način slavio pobedu, zbog čega je na njegovu adresu stigla ozbiljna kazna. Naime, defanzivac Turske se okrenuo ka publici i pokazao simbol "vučjeg pozdrava", tačnije "Sivih vukova".

To se nije svidelo rukovodiocima Evropske kuće fudbala, pa je Merih kažnjen sa dva meča suspenzije. On tako neće moći da igra u četvrtfinalu protiv Holandije (subota, 21h), ali ni u polufinalu ukoliko Turska izbori prolaz dalje.

Nemački "Bild" je juče preneo da je defanzivac Al-Ahlija suspendovan na dva meča, Fudbalski savez Turske je odmah regaovao i demantovao to, ali sada je situacija jana.

Informer

Merih Demirel

Simbol koji je pokazao fudbaler koji igra u Saudijskoj Arabiji, povezuje se sa ultradesničarskim pokretom koji propagira ideju o superiornosti "turske rase" i teži ujedinjenju svih turskih naroda u jednu državu, protežući se od Balkana preko centralne Azije do Kine.

Ovaj pokret čvrsto veruje u stvaranje carstva u kojem nema mesta za neistomišljenike, te promoviše nacionalističku ideologiju koja može biti kontroverzna i koja često stvara prepirke na međunarodnom nivou.