05.07.2024.

17:42

Foto: profimedia

Sport

Turci bljuju vatru zbog suspenzije! To su dvostruki aršini UEFA, kako Belingem može da igra!?

Veliku prašinu podigao je Merih Demiral svojom proslavom gola na meču Turske i Austrije u okviru osmine finala Evropskog prvenstva. Iskusni štoper je nakon drugog pogotka u Lajpcigu podigao ruke i pokazao znak povezan sa ultranacionalističkom grupom "Sivi vuk". 

Nemački mediji osudili su Demiralov postupak i zahtevali od UEFA da hitno reaguje. Nekoliko dana trajala je neizvesnost pre nego što je odlučeno da štoper bude suspendovan na dva meča. Ipak, ni nakon izrečene kazne situacija se nije smirila budući da su Turci nezadovoljni dvostrukim aršinima koje je UEFA pokazala tokom poslednjih dana. 

Naime, problem je što se reprezentativac Engleske - Džud Belingem, nakon utakmice sa Slovačkom neprikladno ponašao, hvatao za međunožje i vređao rivale. UEFA je odlučila da i as Real Madrida bude kažnjen, ali jednom utakimcom i to onda kada Belingem odluči da ne igra. 

Informer

 

Dalo je to prostora selektoru Geretu Sautgejtu da ga koristi do kraja Evropskog prvenstva, a Belingem će svoju kaznu moći da odradi u okviru Lige nacija. Sa druge strane, Demiral takvu mogućnost nema i on će propustiti četvrtfinalni okršaj protiv Holandije. U slučaju da Turci prođu dalje selektor Vinćenco Montela na njega neće moći da računa ni u eventualnom polufinalu protiv boljeg iz duela Engleska-Švajcarska. 

Inače, grupa "Sivi vukovi" osnovana je kao omladinsko krilo desničarske Partije nacionalističkog pokreta u Turskoj. Trenutno su u savezu sa vladajućom strankom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a pokret je zvanično zabranjen u Francuskoj, dok Austrija strogo kažnjava pozdrav koji je Demiral pokazao. 

Duel Turske i Holandije na programu je u subotu od 21 čas u Berlinu, očekuje se da sastav Vinćenca Montele ponovo ima "domaći teren", a odluka UEFA mogla bi da dovede do određenih problema sa disciplinom navijača.