05.07.2024.

21:52

Foto: Tanjug/AP

Sport

Počeo je karijeru tako što je rastužio "delije", a sada zbog njega plače cela Nemačka!

Kros je pre starta Evrpopskog prvenstvva odlučio da ćemu to biti poslednji turnir u njegovoj karijeri, što je i potvrdio dan pred meč sa Španijom."Crvena furija" je savladala "pancere" sa 2:1 posle produžetaka i to je označilo kraj karijeri jednog od najboljih veznih fudbalera 21. veka. Mnogim navijačima Nemačke je zbog prizora nakon susreta sigurno krenula suza na oko, ipak je reč o čovek koji 114. puta nastupio u nacionalnom dresu i postigao je 17 golova.

Nemac nije skrivao razočaranje, a saigrači i stručni štab su mu odmah potrčali u zagrljaj. Sigurno je zamišljao da pred domaćom publikom podigne trofej takmičenja starog kontinenta, pa da trijumfalno okači  "kopačke o klin", međutim nemaju sve priče srećan kraj. 

Informer

Titula na Evropskom prvenstvu je jedini značajan trofej koji mu nedostaje i moraće da se pomiri sa tim da do njega nikada neće doći. Međutim, nema ovaj čovek za čim da žali. Njegova karijera je nešto što bi mnogi fudbaleri poželili.

Kao igrač Real Madrida čak četiri puta je osvojio Ligu šampiona, a jednom je to uspeo da uradi i sa minhenskim Bajernom. Bio je član reprezentacije Nemačke koja je 2014. godine osvojila Mundijal u Brazilu kada je svrstan u idealnu postavu šampionata.

Informer

Jedno je sigurno, neće ostati u dobrom pamćenju navijačima Crvene zvezde. Naime, prvi evropski meč u dresu Bajerna odigrao je na Marakani protiv crveno-belih kada je kao sedmonestogodišnjak dobio šansu pred kraj susreta, a zatim postigao gol za pobedu bavarskog tima u četvrtom minutu nadoknade (3:2).

To je najavilo o kakvom je igraču reč, a u narednim godinama, vrhunski rezultati su se samo nizali. Kada je u aprilu ove godine odlučio da završi svoju karijeru u 34. mnogi su se iznenadili. Strateg Real Madrida mu je nudio novi ugovor, mnogi evropski, kao i timovi  iz Saudijske Arabije su bili zaitersovani za njega. Međutim, Kros im je jasno poručio "Džaba vam novci, moji sinovci" i ostao pri svojoj nameri.  U poslednjoj sezoni osvojio je Ligu šampiona i Laligu, ipak EURO mu je izmakao, ali svakako može u penziju uzdingute glave.