06.07.2024.

22:07

Foto: EPAIMAGES

Sport

UEFA je rekla da to nije penal! Nemci bljuju vatru nakon eliminacije... Kukurelja je igrao rukom i sprečio gol! (FOTO)

Reprezentacija Španije savladala je Nemačku u meču koji su mnogi videli kao "finale pre finala". Četa Luisa de la Fuentea slavila je sa 2:1 nakon produžetaka, a strelac pobedonosnog gola bio je Mikel Merino u 118. minutu utakmice. Ipak, duel odigran u Štutgartu podigao je mnogo prašine zbog nekoliko spornih sudijskih odluka glavnog arbitra - Entonija Tejlora. 

Sve je počelo već u ranoj fazi utakmice kada je Toni Kros pokosio Pedrija i tom prilikom ga teže povredio. Engleski arbitar to nije okarakterisao kao oštar start te je legendarni Nemac prošao bez žutog kartona. Ništa bolje nije bilo ni do kraja utakmice, a onda se u samom finišu desio, po mišljenju mnogih - ogroman propust. 

Naime, nakon udarca Džamala Musijale lopta je pogodila u ruku Marka Kukurelju u kaznenom prostoru. Jasno se videlo da je ruka direktno uticala na let lopte budući da je bila daleko od tela, a šut mladog Nemca išao je pravo u gol. Ipak, glavni sudija Tejlor, a ni arbitri u VAR sobi nisu ovo okarakterisali kao penal... 

Navijači u Nemačkoj se, čini se, sa pravom bune, a kako bi se skandal što pre bacio u drugi plan jedan od uglednih fudbalskih novinara sa "ESPN-a" objšavnjava zbog čega Kukureljina ruka nije penal. 

"Ruka koja je blizu boka i koja je u položaju prema tlu ili iza linije tela ne bi smela da bude okarakterisana kao prekršaj. Za razliku od penala protiv Danske i igranja rukom Joakima Andersena (lopta nije išla prema golu, prim. aut.), kad je položaj ruke neprirodan i stvara barijeru. Jasno je da navijači misle da su obe odluke pogrešne, ali interpretacija odluka kaže da nije", naveo je Dejl Džonson. 

Selektor Nemačke - Julijan Nagelsman, nakon meča je bio izuzetno nezadovoljan sudijskim odlukama i istakao kako je penal koji su "panceri" dobili u osmini finala protiv Danske bio daleko sporniji od ovog juče. 

- Ako lopta ide jasno prema golu i Kukurelja je zaustavi rukom, nevažno je da li je to namerno ili ne. To je najmanje važno. To je bio čist penal. Onaj koji smo dobili protiv Danske je daleko manje penale nego što je to bio protiv Španije. Ne razumem kako ovakve stvari mogu da se dogode kada imate priliku da pogledate snimak 48 hiljada puta - rekao je Nagelsman.