06.07.2024.

22:55

Foto: Tanjug/AP

Sport

Holandija je u polufinalu! Turci pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)

Utakmicu u glavnom gradu Nemačke uživo je pratio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Uoči meča Holanđani su važili za velikog favorita i taj epitet želeli su da opravdaju na početku utakmice. Strahovit pritisak vršili su na gol Turaka u uvodnih 15 mintua i u tom periodu istakli su se Ćavi Simons, Kodi Gakpo i Memfis Depaj. Izdržala je odbrana turskog tima da ne primi pogodak u ranoj fazi meča, pa je sredinom prvog poluvremena uspela i da pripreti golu protivnika, bez konkretnih prilika. 

Informer

Prvu pravu šansu za Tursku imao je Bardakči u 27. minutu posle kornera, i to je bila najava za ono što je usledilo osam minuta kasnije. Izveli su Turci udarac iz ugla, odbrana Holandije je intervenisala i otklonila opasnost, ali samo na kratko! Arda Guler je sa desnog krila poslao centaršut na dalju stativu, gde je Samet Akajdin bio najviši u skoku!

Informer

Primljeni gol potpuno je poremetio pulene Ronalda Kumana, koji do kraja prvog poluvremena nisu uspeli da povežu redove, pa im je odlazak na odmor dobro došao. Selektor "lala" već na početku drugog poluvremena uveo je u igru džokera Vuta Veghorsta, dok je u svlačionici ostao Stiven Bergvajn. Upravo su preko snažnog napadača Holanđani stvorili prvu priliku u nastavku, kada je Veghorst spustio loptu za Depaja, ali je igrač madridskog Atletika za malo kasnio. Mogao je sjajni Arda Guler sve da reši u 56. minutu posle odlično izvedenog slobodnog udarca, ali je pogodio samo stativu. Desetak minuta kasnije Kenan Jildiz je imao još jednu priliku, međutim Ferbrugen je odlično reagovao u toj situaciji. 

Informer

Kako obično biva, usledila je kazna za propuštene šanse turskog tima! Bila je to praktično repriza prvog gola, s tim što su sada uloge bile zamenjene. Depaj je centrirao sa desne strane a zaboravljeni Stefan de Fraj glavom matirao Gunoka!

Informer

Nisu Turci stigli da se oporave od prvog šoka, a usledio je još jedan! Igrao se 76. minut kada je Damfris ubacio loptu u peterac rivala sa desnog boka, a Kodi Gakpo uspeo da je prosledi u mrežu! Bio je to četvrti pogodak prvotimca Liverpula na turniru, čime je izbio na prvo mesto liste strelaca!

Pokušao je Vinćenco Montela da vrati svoj tim u život uvođenjem Dženka Tosuna, međutim Turci su pali na psihološkom planu posle dva brzo i jeftino primljena gola i od toga nisu uspeli da se oporave do samog kraja. Imali su priliku u 85. minutu kada je Shouten blokirao šut Akturkoglua. Imao je i Tosun priliku u drugom minutu nadoknade, ali je Ferbrugen sjajno intervenisao.

Ostalo je do kraja 2:1 za Holandiju, koja je tako postala i poslednji polufinalista Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Za plasman u veliko finale "oranje" će igrati protiv Engleske u sredu 10. jula (21.00) na "Signal Iduna parku" u Dortmundu.