07.07.2024.

10:28

Foto: Starsportphoto

Sport

Superliga nije ni počela, a već skandali! Sutra odluka o bonus pravilu

Godinama unazad bili smo svedoci da se format lige često menjao, ali i pravila unutar same lige. Pravilo koje privlači najviše pažnje je takozvano bonus pravilo. U sezoni za nama ono je podrazumevalo da je svaki tim u svakom trenutku na terenu mogao da ima najmanje jednog igrača do 21 godine.

Kad je završena sezona, povela se rasprava da li bi pravilo trebalo promeniti, kako bi na terenu bila dvojica bonus igrača. Pojedini klubovi, među kojima prednjači Crvena zvezda, apsolutno su bili za to, dok su neki drugi protestovali, poput Novog Pazara i Partizana, i tražili da sastavljaju ekipu kako oni žele, a ne da im neko nameće igrače. Takmičenje se približilo, Superliga će početi u subotu 20. jula, a pravilo još nije ustanovljeno. 

Informer

 

Iz Zajednice kažu da će sutra biti doneta odluka.

- Sutra je sednica IO FSS na kojoj će se raspravljati, ali to pravilo će verovatno biti usvojeno. Ide u korist srpskog fudbala, jer se na taj način razvijaju naši mladi igrači. Nejasno je zašto bi klubovi imali nešto protiv. Savez donosi odluku, Zajednica je predlog dala i za to je. Postoji i opcija da bude usvojeno pravilo, ali da stupa na snagu od sezone 2025/26 - objašnjava naš izvor iz Zjednice.

Informer

 

Postoji problem ukoliko se bude insistiralo da se pravilo promeni od ove sezone. Propizicije takmičenja koje je u nadležnosti nacionalnog granskog sportskog saveza nalažu da se pravila menjaju najmanje 40 dana pre početka takmičenja. Kako je do početka Superlige ostalo manje od 15 dana, u slučaju promene pravila i njegove primene odmah, to bi bilo ozbiljno kršenje propisa. Prema rečima našeg izvora, jedna žalba bi to oborila na sudu.

- Ovo se više ne tiče Superlige Srbije, već bi bilo u direktnoj suprotnosti sa pravila koja nalaže Zakon o sportu države Srbije. Dakle, bilo koji klub ili pojedinac da uložo žalbu i obrati se nekom sudu na nivou države, lako će dobiti presudu - objašnjava izvor Informera. 

Informer

 

Čini se da Savez ipak ne odustaje od ideje o promeni pravila, što je i nagovešteno u poslednjem saopštenju. 
"Pružanje šanse što većem broju mladih igrača da se dokažu na terenu i steknu dragoceno iskustvo igranja u seniorskoj konkurenciji u skladu je sa našom strategijom podrške talentima i unapređenju kvaliteta domaćeg takmičenja, kao i jačanju konkurencije za mesta u A reprezentaciji Srbije. Čudi nas ishitrena reakcija FK Partizan, jer odluka o povećanju broja bonus igrača, pored toga što je u interesu celokupnog srpskog fubala, pre svega ide u prilog klubovima koji će imati priliku da razvijaju sopstvene igrače i stvaraju snažne temelje za budućnost" navodi se u saopštenju Saveza.