07.07.2024.

13:07

Foto: EPAIMAGES

Sport

Švajcarci postavili negativan rekord! Umesto istorijskog uspeha, nezapamćena blamaža!

Nedostajalo je Švajcarcima malo sreće da se nađu u polufinalu Evropskog prvenstva. Četa Murata Jakina bila je nadomak najvećeg uspeha u istoriji reprezentacije, a umesto toga postavili su negativan rekord. "Sajdžije" su prva selekcija sa tla Evrope koja je doživela poraze u prvih pet četvrtfinala na velikim takmičenjima (Evropska prvenstva i Mundijali). 

"Sajdžije" su do četvrtfinala stigle sjajnom igrom u grupi, a potom i sigurnom pobedom nad Italijom u prvom meču nokaut faze. Žreb ih je poslao na Engleze, a budući da Gordi Albion nije pokazao mnogo na Evropskom prvenstvu nadali su se Švajcarci da bi mogli do pobede. 

Povela je četa Murata Jakina u 75. minutu golom Brela Embola, ali je pet minuta kasnije Bukajo Saka postavio konačnih 1:1. Odluka o polufinalisti pala je nakon izvođenja penala, a Englesku je među četiri najbolje selekcije poslao Džordan Pikford koji je u prvoj seriji zaustavio udarac iskusnog Manuela Akanđija. 

Dakle, Švajcarska je eliminisana u četvrtfinalu Evropskog prvenstva i to je bila peta vezana eliminacija za "sajdžije" u toj fazi takmičenja. Negativnu seriju otvorili su davne 1934. godine, nastavilo se 1938. na Mundijalu, a potom i 1954. Dalje od četvrtfinala na Svetskim prvenstvima nisu otišli. 

Ništa bolje rezultate nemaju ni na Evropskim prvenstvima budući da su 2020. godine takođe ispali u četvrtfinalu kada ih je posle penala eliminisala Španija. U Nemačkoj je po "sajdžije" kobna bila Engleska.