07.07.2024.

21:43

Foto: Starsportphoto

Sport

Nikad dovoljno cirkusa u srpskom fudbalu! Zvezda traži titulu iz 1986?!

Dok nacija još ne može da se opasulji od fijaska fudbalske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, stigla je prvo nelegitimna odluka o promeni pravila bonus igrača, a sad i sa "Marakane" najava još veće igranke.


Fudbalski klub Crvena zvezda planira da sutra podnese Fudbalskom savezu Srbije zahtev da se titula šampiona Jugoslavije iz 1986. oduzme Partizanu i dodeli crveno-belima, saznaje Sportal. Mlađi navijači i ljubitelji fudbala u našoj zemlji verovatno su u totalnom šoku, začuđeni i s nevericom prate vesti iz Ljutice Bogdana, dok oni stariji dobro znaju na koju kartu planiraju da odigraju crveno-beli.


Šampionat završen pre 38 godina okončan je "Šajberovim kolom". Bila je to afera koja je tek posle godinu dana dobila konačan epilog. Naime, poslednje kolo sezone 1985/86. obeležili su rezultati u kojima je svako dobio baš ono što je tražio i želeo, osim Crvene zvezde. Crveno-beli i Partizan bili su jedini kandidati za titulu, sa identičnim brojem bodova uoči poslednjeg kola, dok su crno-beli imali gol-razliku bolju za jedan pogodak, a upravo je ona odlučivala o rasporedu na tabeli u slučaju identičnog broja poena.


Partizan je u poslednjem kolu pobedio Željezničar kod kuće sa 4:0, dok je Zvezda identičnim rezultatom savladala Sarajevo u gostima.
 


Slavko Šajber, tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije, rešio je da poništio kompletno poslednje kolo i zatražio je da sve utakmice budu odigrane ponovo. Pristali su svi osim Partizana. Zvezda je u ponovljenom meču izgubila od Sarajeva 2:1, ali crno-beli nisu izašli na teren da odigraju protiv Željezničara, pa je Šajber oduzeo trofej i dodelio ga crveno-belima. Naredne sezone klub iz Humske nije išao u Kup evropskih šampiona, a u prvenstvu je startovao sa minusom od šest bodova. To je najbolje iskoristio Vardar, koji je zahvaljujući toj prednost od šest bodova, trijumfovao ispred Partizana u sezoni 1986/87.
 


Čitav slučaj je, međutim, završio na Sudu udruženog rada, koji je doneo presudu u korist crno-beih i vratio im obe titule. 


Činilo se da je tada stavljena tačka na "aferu Šajber", ali u Zvezdi smatraju da slučaj nije zastareo i sad će pokušati da iskoriste dominantan uticaj u Fudbalskom savezu Srbije da sebi prišiju još jednu titulu. Poput one iz 1946.


Ukoliko FSS ispuni Zvezdi i ovu želju, onda bi s pravom taj naš krovni savez mogao da traži od Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) poništavanje Svetskog prvenstva u Montevideu 1930. zbog čuvenog urugvajskog policajca, koji je vratio loptu u teren kad je izašla iz igre, tako asistirao svojima za pobedu nad reprezentacijom Jugoslavije u polufinalu Mundijala i trasirao im put ka prvoj titulu prvaka sveta.


Možda i Englezima, kad su već toliko uticajni u FIFA i UEFA, padne na pamet da traže odštetu zbog Maradonine Božje ruke...


Možda je Zvezda, ustvari, samo začetnik revolucionarnih promena u fudbalskom svetu.