08.07.2024.

06:20

Foto: EPA Images

Sport

Na današnji dan: Fudbalska katastrofa Brazila! Nemačka brojala do sedam (FOTO/VIDEO)

"Panceri" su tada usred Belo Horizontea opalili šamar Brazilcima, kojima i danas deceniju kasnije od bolnog poraza, bride obrazi. Nadale su se "karioke" da će pred svojim navijačima stići do "boginje", ali se te večeri doživeli fudbalsku tragediju koja je rasplakala 200 miliona ljudi u zemlji kafe i sambe. 

Informer

 

Izabranici Luisa Felipea Skolarija važili su za favorite u ovom duelu, kao uostalom i na celom Mundijalu. Iako oslabljeni i bez Nejmara, koji se povredio u četvrtfinalu protiv Kolumbije, očekivalo se da će uspeti da izađu na kraju, ali su doživeli istorijsko poniženje. 

Informer

 

Već na poluvremenu brazilski brod je bio pred potonućem, jer su Nemci vodili sa nestvarnih 5:0. Krah domaćina počeo je u 11. minutu. Neshvatljivu grešku napravili su Brazilci i dozvolili Tomasu Mileru da ostane potpuno sam u šesnaestercu prilikom kornera. Sjajni ofanzivac "pancera" to je znao da kazni i rano doveo svoj tim u vođstvo. Bio je to početak apkalipse, koja se desila od 23. do 29. minuta, kada su izabranici tadašnjeg selektora Joakima Leva postigli četiri gola. 

Informer

 

Najpre je Miroslav Klose zatresao mrežu, potom je nastavio Toni Kros i još dva puta matirao Žulija Cezara, da bi "petardu" na stadionu "Mineirao" aktivirao Sami Kedira za šokantnih 5:0. Potoci suza su lili na tribinama u Belo Horizonteu, dok su se na terenu Nemci poigravali sa rivalom kao da igraju sa ekipom iz beton lige, a ne sa petostrukim svetskim šampionom.

Već tada fudbalskoj javnosti bilo je jasno da Brazilce ni čudo ne može da spasi u drugih 45 minuta od nemačke mašinerije. Ipak, "panceri" su u nastavku imali milosti, te su pustili nokautiranom rivalu da bar malo predahne, a onda su sa još dva poteza i to golovima Andrea Širla u 69. i 79. minutu zadali konačan udarac.

Na kraju izbegli su Brazilci "krompir" i to golom Oskara u poslednjem 90. minutu. Zanimljivo, domaća publika ogorčena na izdanje svojih pulena izviždala je pogodak ofanzivnog veziste. 

Informer

 

Petostruki šampion ovim debaklom okončao je neverovatan niz od čak 38 godina bez poraza na domaćem terenu i to je uradio na katastrofalan način. Najtežim porazom u istoriji brazilskog fudbala. 

Informer

 

Nekoliko dana kasnije, ekipa Joakima Leva na kraju je i osvojila Mundijal u Brazilu, pošto je u finalu pobedila Argentinu minimalnim rezultatom 1:0.