10.07.2024.

08:00

Foto: Privatna arhiva

Sport

Đurovski ekskluzivno za Informer: Poništite celu "Šajber sezonu"!

Veliku prašinu u javnosti podigla je informacija da će rukovodstvo Crvene zvezde podneti zahtev FSS-u da joj se dodeli titula iz čuvene 1986. godine! Akter poslednjeg kola te sezone bio je Milko Đurovski, koji je ekskluzivno za čitaoce Informera izneo svoj stav o tom slučaju.

- Nije mi jasno zašto sada u Zvezdi traže titulu iz 1986. godine!? Večiti rivali se uvek podbadaju između sebe i teraju inat umesto da gaje zdravo rivalstvo bazirano na prijateljstvu i međusobnom uvažavanju - poručio je Đurovski na početku razgovora.

Informer

Legendarni napadač prisetio se poslednjeg kola u kojem je o šampionu Jugoslavije odlučivala gol razlika. Zvezdi je bila potrebna ubedljivija pobeda makar za jedan gol nad Sarajevom, ukoliko crno-beli savladaju Željezničar, što se i dogodilo.

- Naša utakmica u Sarajevu je počela na vreme, dok je meč Partizana malo kasnio jer su se opraštali neki igrači. Za ostale ne mogu da tvrdim, ali garantujem da naš meč protiv Sarajeva nije bio namešten! Sarajevo je tada igralo bez nekoliko važnih igrača i mi smo to iskoristili, poveli smo na vreme i onda slušali vesti iz Beograda. Kada smo poveli sa 4:0 prestali smo da igramo jer smo shvatili da će Partizan dati onoliko golova koliko mu je bilo potrebno - naglasio je Đurovski.

Epilog je poznat, tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije Slavko Šajber poništio je čitavo kolo i naložio da se odigra novo. Partizan je jedini odbio da ponovo izađe na teren i izgubio je 3:0 službenim rezultatom. Pred start narednog šampionata svi klubovi koji su bili osumnjičeni da su učestvovali u nečasnim radnjama kažnjeni su oduzimanjem 6 bodova.

- Po mom mišljenju spornija je bila sledeća sezona u kojoj je Vardar postao šampion zato što je većina drugih klubova počela sezonu sa -6 bodova zbog kazne. Ako je već nešto trebalo da se učini, onda smatram da bi najpoštenije bilo da se poništi cela ta sezona 1985/86, pa i ona sledeća! Svi klubovi su na neki način bili krivi, bilo je mnogo sumnjivih rezultata i nemoguće je dokazati tačno ko je i u kojoj meri kriv - iskren je bio Đurovski.

Informer

Jedan od retkih fudbalera koji je nosio dres oba večita rivala naglasio je da se tih godina mudrije poslovalo u Humskoj, a zapitao se i da li su u Ljutice Bogdana isplivali neki novi dokazi o čitavom slučaju.

- Pretpostavljam da u Zvezdi sada imaju neka dokumenta kojima mogu da dokažu svoju nevinost ili krivicu Partizana, ukoliko to nije slučaj onda ne razumem zašto sada pokreću tu temu!? Partizan je pametnije radio u to vreme i to je cela istina! - rekao je Đurovski.

Informer

Na samom kraju razgovora Đurovski je sa čitaocima Informera podelio anegdotu, koja do sada nije bila poznata javnosti.

- Zanimljivo je to što sam ja u trenutku kada se igralo poslednje kolo već dogovorio prelazak u Partizan, a protiv Sarajeva sam postigao het-trik. Kada sam stigao u Humsku pitali su me "Čoveče, zašto si odigrao toliko dobro kada si znao da dolaziš kod nas? Zar nisi hteo da igraš Kup šampiona"?

- Odgovorio sam im da dok nosim dres Zvezde, ginem za njega, kao što ću sada ginuti za crno-bele - zaključio je Milko Đurovski.