10.07.2024.

12:36

Foto: EPAIMAGES

Sport

Šta ste vi radili sa 16 godina!? Lamin Jamal vodi Španiju na krov Evrope, uporedo polaže ispite i još uvek nema vozačku!

Došlo je leto, a samim tim vreme za rasput, godišnje odmore, uživanje, sunačnje, more... Neodgovorni klinci predstojeće mesece moraće da posvete učenju kako bi izbegli obnavljanje godina u školi. Ima i onih koji će polagati za kola, spremati prijemni za fakultet ili maturu. No, većina 17-godišnjaka će naredni period provesti u noćnim provodima i ludorijama budući da naredne - 2025. ulaze u svet odraslih. 

Sećate li se šta ste vi radili sa 16 godina? Mnogi - verovatno, budući da je to vreme za prve ljubavi i razočarenja. Treninge i učenje. Pubertet... Svašta se dešavalo u glavama tinejdžera kada dođu nadomak punoletstva. Nije tajna, a ni tabu, da je to vreme kada većina omladine počne da pije posebno danas kada se starosna granica pomerila u odnosu na neka ranija vremena. 

Žagronski rečeno, klince u tom periodu nemoguće je uhvatiti ni za glavu, ni  za rep. 

Mnogi od tinejdžera još uvek nije došlo do vozačke dozovle, između ostalog ni heroj ove priče - Lamin Jamal. 

Kada je pre nešto više od godinu dana Ćavi Ernandez odlučio da šansu ukaže golobradom momku marokanskog porekla, mnogi su legendarnog vezistu Barselone smatrali za ludaka. Lamin Jamal tek što je napunio 15 godina, a već je debitovao na "Nou Kampu". Katalonski biser nije oborio samo rekord Barselone, oborio je rekord čitave španije kao najlmađi koji je ikada igrao fudbal na seniorskom nivou. 

Priča Lamina Jamala počinje u malom graduću - Mataru, na oko 40 kilometara severno od Barselone. Zapravo, počinje mnogo ranije kada su roditelji španskog reprezentativci napustili rodni Maroko i preselili se u srce Katalonije. Budući da mu je otac veliki navijač giganta sa "Nou Kamp", brzonogi ofanzivac je kao beba završio na klupskom kalendaru i to u naručju Lionela Mesija. Da... Verovali ili ne. Jedan od najboljih svih vremena je davne 2008. godine nunao Lamina Jamala. 

Već sa sedam godina Lamin Jamal postao je polaznik Barselonine akademije, a znancima iz La Masije nije bilo potrebno mnogo vremena pre nego što su videli o kakvom se talentu radi. Ipak, fizički inferioran u odnosu na svoje vršnjake, Lamin Jamal nije se proslavio u mađim kategorijama sve do perioda kada je stigao do kadetskog uzrasta. Lopta mu se, kako kažu svedoci, prosto lepila za nogu. Iako u tom periodu nije bio blizu prvog tima označen je kao naredni projekat kluba. Potencijaln koji može da nadmaši Ansu Fatija, Pedrija, Gavija, Pau Kubarsija i ostale bisere. O poređenju sa Mesijem niko tada nije razmišljao. Jedan je argentinski mađioničar, ali... Nakon svega što je Jamal pokazao na Evropskom prvenstvu, svašta može da donese budućnost. 

Kao perspektivan sportista Lamin Jamal bio je poštećen redovnog školovanja, ali je vanredno morao da rešava svoje obaveze. Da stvar bude smešnija, dok je bio na Evropskom prvenstvu, Španac je zbog ispita morao da propusti trening reprezentacije... 

- Kada sam se vratio sa treninga rečeno mi je da sam prošao. Odmah sam otvorio trening i video, pisalo je da sam položio ispit, zvao sam mamu i rekao joj lepe vesti - ispričao je golobradi dečak. 

Nekoliko dana kasnije Lamin Jamal postao je najmlađi igrač koji je ikada zaigrao na Evropskom prvenstvu sa samo 16 godina i 388 dana. Čekao se prvenac, nije ga bilo iako je bio jedan od najboljih u sastavu Luisa de la Fuentea, a onda - eksplozija. Kada je bilo najpotrebnije. Francuska je povela u polufinalu kontinentalne smotre, Jamal je morao da povuče. I povukao je. Spektakularan gol, najlepši na turniru za izjednačenje, kasnije i preokret. 

Informer

 

Sa samo 16 godina... Uskoro 17 budući da će na korak od punoletstva doći kroz tri dana. Sećate li se gde se proslavili svoj 17. rođendan? E, pa, Lamin Jamal će ga proslaviti u kampu reprezentacije na Evropskom prvenstvu, a samo dan kasnije imaće šansu da "furiju" odvede do titule šampiona Evrope. Čudo. 

Sećate li se kada ste položili za kola? Lamin Jamal još uvek nije. Nema pravo ni da polaže budući da tek sa navršenih 17 godina stiče prava da sedne za volan. Verovatno će, po povratku u Barselonu, odvojiti slobovno vreme i prijaviti se kako bi na treninge mogao da dolazi sam, do sada se koristio gradskim prevozom, a neretko su ga saigrači kupili ispred kuće. Hit.