10.07.2024.

11:46

Foto: EPAIMAGES

Sport

Kada sudbina umeša prste! Mesi je pre 17 godina "nunao" bebu Jamala! (FOTO)

Oduševio je Lamin Jamal svetsku javnost sjajnim igrama u dresu Barselone, ali se malo ko nadao da će momak koji kroz nekoliko dana puni 17 godina postati bitan faktor na Evropskom prvenstvu. Ali... Jeste. Brzonogi ofanzivac ukrao je slavu ostalim zvezdama svetskog fudbala, a juče je svoju Španiju predvodio do plasmana u finale kontinentalne smotre pošto je Francuzima spakovao spektakularan gol i tako najavio konačan preokret - 2:1. 

Uspeo je Jamal već sada da obori brojne rekorde, najmlađi je igrač u istoriji Evropskog prvenstva i najmlađi strelac. Najmlađi je debitant u Španiji, Barseloni, El Klasiku... Najmlađi asistent, najmlađi igrač sa preko 50 utakmica u katalonskom gigantu, ma sve. Preti da u budućnosti stane rame uz rame sa najvećima - Maradonom, Ronaldom, Peleom, Mesijem... 

Upravo tu dolazimo do zanimljive priče. naime, kada je imao svega šest godina - Lamin Jamal je pozirao za kalendar Barselonine fondacije. Fotograf madridskog "Asa" - Đoan Monfortu, objavio je interesantnu priču i podelio sliku na kojoj je šestomesečna beba Lamin Jamal i tada, još uvek, biser Barselone - Lionel Mesi. 

- Bilo je zaista teško uslikati ovo, opasno sam se preznojio. Mesi je i danas stidljiv, možete da zamislite kako je bilo tada. I onda se nađe u prostoru sa bebom i lavorom punim vode... Isprava nije bilo mnogo interakcije, nikome nije bilo lako, ali malo po malo - desilose - ispričao je Đoan Monfortu. 

Reč je o humanitarnoj akciji tokom koje su se fudbaleri Barselone slikali sa decom. Na stotine porodica je učestvovalo u akciji katalonskog giganta, ali malo ko je verovao da će beba u rukama Lionela Mesija danas postati jedan od najboljih fudbalera svih vremana. 

- Jedan kolega me pitao da li je moja fotografija, rekao sam da jeste i pitao ga da li  zna koje beba. Počeo je da viče: "Lamin, Lamin"... On mi je rekao da je otac okačio fotografiju. U redakciji nisu mogli da veruju, ni oni nisu znali šta smo imali. Sve nas je iznenadilo. Niko nije mogao da zamisli gde će danas biti ova beba, a ni šta će Mesi postati. Sudbina - rekao je Monfortu. 

Informer

 

Budući da je Mesi bio sramežljiv, a Lamin Jamal stidljiva beba, slikanju je pristustvovala i njegova majka - Šelja Ebana. 

- Daju ti listu od 12 igrača, po jedan za svaki mesec. Njima se žuri, brzaju, a ti moraš da ih usporavaš. Ume da bude nezgodno, slikaš dve osobe koje se ne poznaju, jedno ima šest meseci, a drugo je u dvadestim godinama. Majka je mnogo pomogla, njeno prisustvo je omogućilo bebei da se ne oseća previše čudno. 

17 godina kasnije - Lamin Jamal sa svojom reprezentacijom Španije grabi ka titulu na Evropskom prvenstvu, a Lionel Mesi na kraju karijere želi još koji trofej. Argentina je u finalu Kupa Amerike... Sudbina je to.