11.07.2024.

06:40

Foto: EPA Images

Sport

Na današnji dan: Španija je postala prvak sveta

Taj trofej objedinili su sa titulom šampiona Evrope, osvojenom dve godine ranije. Utakmica je odigrana u Johanesburgu i iako je reč o finalu Mundijala, Španci su bili blagi favoriti. 

Imala je tada "crvena furija" verovatno najjači tim u svojoj istoriji. Fantastični Iker Kasiljas na golu, Serhio Ramos, Pujol, Pike...nije se znalo ko je bolji igrač u zadnjoj liniji. Na sredini terena obitavali su majtori fudbala. Ćavi i Inijesta umeli su jedan drugog da pogode u "trepavicu" vezanih očiju. U napadu je bio vilja. Ipak Holandija se odlično držala. Za 90 minuta igre uspela je da se odbrani i odvede utakmicu u produžetke. Nije viđeno mnogo prilika ni sa jedne strane. Reklo bi se da su zasluženo otišli da se nadigravaju u narednih pola sata.   

Informer

Veću želju imala je Španija. Hrabro je nastupila, nije se plašila da napada, iako je znala da može ugroziti sopstveni gol. Prvi produžetak je završen, pogodaka i dalje nije bilo. Utisak je bio da su Holanđani umorniji i da je Španija bliža pogotku. U istom tonu je meč i nastavljen, pošto su "lale" ostale sa igračem manje , jer je Hejtinga dobio drugi žuti karton u 110. minutu. 

Šest minuta kasnije, Inijesta je rešio utakmicu. Bila je to duža akcija, u koju je bila uključena većina igrača. Na kraju je Fabregas uputio fantastičan pas ka Inijesti, a igrač Barselone idealno je primio loptu i desnom nogom je poslao iza leđa Stekelenburgu. Velika sreća za Španiju i velika nesreća za Holandiju, koja nije izdržala do jedanaesteraca.

Informer

"Furija" je tako postala treća reprezentacija, uz Zapadnu Nemačku i Francusku, koja je objedinila titulu evropskog i svetskog prvaka. Ipak, selektor Del Boske pokazao je svu svoju veličinu kada je i u tako slavnom trenutku ostao skroman i nije dao igračima da polete. 

Informer

 


- Najgore što može da se desi momcima je da pomisle da su kraljevi sveta. Nakon titule svetskog prvaka cilj nam je da se pripremimo za sledeće Evropsko prvenstvo. Možda jesmo prvaci sveta, ali imamo veliku obavezu da nastavimo dalje uspešno. Naš uspeh je zasnovan na tome što su svi igrači godinama na okupu - rekao je tada De Boske. 

ŠPANIJA: Kasiljas - Ramos, Pike, Pujol, Kapdevila - Ćabi Alonso (86' Fabregas), Ćavi - Buskec, Inijesta, Pedro (60' Navas) -Vilja (106' Tores).
HOLANDIJA:  Stekelenburg - Van der Vil, Hejtinga, Matijsen, Van Bronhorst (105' Brahfajd) - Kujt (70' Elija), Van Bomel, Snajder, De Jong (99' Van der Vart) - Roben, Van Persi.