11.07.2024.

11:46

Foto: printscreen

Sport

Šamar Sarajevu iz UEFA! Hteli da stave "Cvet Srebrenice" na dresove, ali sada ne smeju!

Ovu ideju prihvatio je Fudbalski savez BiH, dresovi su odštampani pre tri dana, ali je UEFA naredila da se ovaj simbol ne sme pojaviti na opremi i saopštila da igrači mogu da koriste crne trake.

Fudbalski klub Sarajevo se odmah oglasio saoštenjem u kojem je detaljno opisao šta se dogodilo. 

"Uvažavajući činjenicu da je utakmica protiv Aktobea zakazana 11. jula, naš klub je planirao da u znak sećanja na žrtve u Srebrenici na dresovima istakne simbol "Cvijet Srebrenice". U skladu sa pravilima UEFA izgled dresa prihvaćen je od Fudbalskog saveza BiH koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA", navodi se u saopštenju.

Objansili su iz Sarajeva da je ova organizacija naredila da se cvetovi prekriju, pošto su dresovi već spremni.

"FK Sarajevo je 25. juna uputio i posebnu molbu prema UEFA da nam dozvoli korišćenje ovog dresa. Tri dana pre odigravanja utakmice od UEFA je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo saglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol "prekrije". FK Sarajevo smatra da je odluka da se utakmica igra s ovim amblemom na dresu u skladu sa širim ciljevima promocije ljudskih prava i poštovanja prema žrtvama zločina. Cvet Srebrenice utelovljuje načela humanosti, poštovanja i kolektivnog sećanja na žrtve. Dopuštanje našem timu da nosi ovaj amblem bio bi gest solidarnosti sa žrtvama i poruka da se takve tragedije nikada ne zaborave, ali i ne ponove. FK Sarajevo ostaje veran sećanju na žrtve u Srebrenici, koje nikada nećemo zaboraviti", navodi se u saopštenju kluba iz Bosne i Hercegovine. 

Revanš meč sa kazakhstanskim klubom zakazan je za nedelju dana u Sarajevu.