12.07.2024.

06:40

Foto: EPA

Sport

Na današnji dan: Rođen legendarni italijanski fudbaler!

Čuveni fudbaler je ponikao u australijskom fudbalskom klubu Markoni Stalionsu, u Sidneju. Sa petnaest godina, Vijeri je prešao u malteški klub, Santa Lučiju, u kojem je proveo dve sezone. Nakon toga nakratko je otišao u Prato iz Toskane, pa zatim i u omladinski tim iz Torina, koji ga je nakon nekog vremena prekomandovao u seniore.

Informer

Kristijan Vijeri

Kristijan je 1991. godine poečo da igra profesionalni fudbal u klubu iz Torina, odigrao je sedam utakmica i upisao jedan gol i jednu asistenciju. Posle toga igrao je u Pizi, Raveni, Veneciji, Atlanti, Juventusu, Atletiko Madridu, Laciju, Interu, Milanu Monaku, Sampdoriji, Fiorentini i Atlanti. 

Jedan je od retkih fudbalera koji je nastupao za tri najveća i najtrofejnija italijanska kluba Juventus, Inter i Milan. Vijeri je i jedan od najboljih strelaca italijanske Serije A svih vremena sa 164 postignuta pogotka, a u sezoni 1997/98, bio je i najbolji strelac španske Primere sa 24 postignuta gola u isto toliko odigranih mečeva, dok je nastupao za madridski Atletiko.

Informer

Kristijan Vijeri

Za italijanski nacionalni tim je igrao u periodu od 1997. do 2005. godine, i za to vreme je u 49 nastupa postigao 23 gola.