12.07.2024.

11:01

Foto: profimedia

Sport

Nestvarna životna priča dečka koji je očarao svet! Porodica rizikovala živote, bosa prešla pustinju, pa ih sveštenik spasao...

Napadači Atletika iz Bilbaa, Injaki i Niko Vilijams, rođena su braća koja su dovela ovaj klub do prve titule u poslednjih 40 godina! Oni su se ove sezone okitili krunom Kupa kralja,  nastupaju sa velikim uspehom za različite reprezentacije, a život ih na tom putu nije mazio.

Dok je na Mundijalu u Kataru Injaki nastupao za rodnu Ganu, Niko je branio boje Španije i sada je jasno kao dan da nije pogrešio.

Životna priča ovih momaka tera suze na oči, ali je i dokaz da ništa nije nemoguće ako dovoljno veruješ i daš celog sebe za ispunjenje cilja.

Ako je Injaki naučio mlađeg brata čak i petinu onoga što zna, onda zaslužuje ogromno priznanje za svoj rad, jer je trenutno ovaj momak u fenomenalnoj formi i jedan je od nosilaca igre Španije na kontinentalnoj smotri.

Informer

 

Dok se Injaki izjasnio za Ganu, gde su im rođeni roditelji - Niko je postao deo jedne od najrazornijih napadačkih postava u Evropi, zajedno sa Jamalom na drugom krilu, i bio je ključan za uspeh Španije u Nemačkoj. 

Zastrašujuće brz, đavolski lukav i konstantno gladan, Vilijams je oduševio navijače i stručnjake na turniru, ali priča o hrabrosti i žrtvovanju njegove porodice da svojoj deci pruži bolji život je nesumnjivo još impresivnija. 

Bosi prešli Saharu zbog boljeg života

Majka Marija i otac Feliks napustili su Ganu kada je ona zatrudnela sa Injakijem u potrazi za boljim životom i započeli putovanje koje ih je navelo da pređu pustinju Saharu bosi! To je iskušenje koje je Feliksu izazvalo probleme sa tabanima do kraja života zbog užarenog peska. 

Informer

printscreen

Braća Vilijams

Kada su napokon stigli do španske zajednice Melilja smeštene na severnom delu Maroka, nakon što su se provukli pored granične ograde, Mariju i Feliks su završili u pritvoru, a advokat ih je savetovao da lažu i tvrde da beže iz ratom razorene Liberije, umesto da napuste Ganu. 

Informer

Advokat savetovao, sveštenik spasao

Po savetu advokata, tražili su politički azil pre nego što ih je u Bilbao doveo katolički sveštenik Injaki Mardones, koji će kasnije postati imenjak i kum starijeg sina. 

Njihova žrtva nije bila uzalud, a sinovi su vrlo mladi postali žive legende u Bilbau nakon što su doveli tim do prve titule u poslednjih četiri decenije! 

- Hvala Bogu, svi smo sada ovde zajedno, živimo zaista dobrim životom. Moji roditelji gledaju kako njihovi sinovi napreduju, zbog čega su i došli ovde. Sve što radimo je za naše roditelje. Rizikovali su svoje živote da mi, moj brat i ja, imamo bolju budućnost i to su postigli. Zauvek ću ceniti ono što su otac i majka uradili za nas. Oni su borci, ulili su nam poštovanje, volju da se trudimo svaki dan i učinili da shvatimo da vam niko ništa ne poklanja -  rekao je Niko.

Skroman van terena i zver na njemu, Niko živi svoj san, dok sa najboljim prijateljem iz nacionalnog tima, Laminom Jamalom (16), iščekuje finale Evropskog prvenstva i nada se tituli šampiona kontinenta.

- Istina je da sam mnogo ponosan što imam takve roditelje i trudim se da učinim sve što je moguće kako bi oni bili ponosni što me imaju za sina - poručio je Niko i raznežio svet.

Informer

Braća Vilijams

Engleski mediji su toliko oduševljeni ovom pričom, da je jedan novinar spreman na to da navija za Španiju, a ne za igrače iz domovine. 

"Čak i kao navijač Engleske, mali deo vas među kojima sam i ja, ne može a da ne želi da Niko Vilijams osvoji Evro u nedelju, što je kruna već herojske priče" .

Informer

Ako je i bilo onih kojima je svejedno ko će biti šampion Evrope, verujemo da će posle ove priče navijati za "crvenu furiju".