12.07.2024.

11:45

Foto: EPA Images

Sport

Bio na meti kritika, sad mu nude novi ugovor! Englezi neće da menjaju selektora

Kormilar Gordog Albiona prethodnih nedelja bio je na meti žestokih kritika navijača i javnosti, zbog slabih partija njegovih izabranika na EP u Nemačkoj. Ipak, oni su i pored toga uspeli "na mišiće" da se domognu utakmice za trofej, koju će u nedelju igrati protiv Španije na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu (21.00).

Samim tim se i situacija oko njegovog statusa na klupi momentalno promenila. Sautgejtu ugovor ističe 31. decembra ove godine, ali je i sam pred start kontinentalnog šampionata rekao da će se povući, ukoliko Ostrvljani ne osvoje titulu. Međutim, u Savezu su rešili da, kako god bilo, zadrže nekadašnjeg defanzivca na klupi i za Mundijal 2026, pa su već počeli pregovore o produžetku saradnje.

Iskusni stručnjak je nacionalni tim preuzeo pre osam godina, umesto Sema Alerdajsa, tačnije nakon fijaska na Evropskom prvenstvu 2016. i poraza od Islanda. Uspeo je da konsoliduje ekipu, napravio je smenu generacije, a već na Mundijalu u Rusiji 2018. dogurali su do polufinala, da bi na SP 2022. u Kataru ispali u četvrtfinalu.

U finalu EP 2021. Englezi su poraženi od Italije u finalu na londonskom "Vembliju" i to posle penale sa 3:2, a sada im se pruža nova prilika da se popnu na pobedničko postolje. Sautgejt bi tako ušao u istoriju, doneo bi svojoj zemlji prvu titulu prvaka Evrope, pošto su dosad bili samo šampioni sveta daleke 1966.