12.07.2024.

20:11

Foto: EPAIMAGES

Sport

Hansi Flik naredio: Svi fudbaleri Barselone pre početka priprema moraju kod zubara!

Mesec dana je prošlo od kako je Barselona ozvaničila dolazak Hansija Flika na "Nou Kamp". Nemački strateg će na klupi Katalonaca naslediti Ćavija Ernandeza, a budući da se uskoro očekuje i prva prozivka nekadašnjeg selektora "pancera", Flik je svojim saradnicima i čelnicima kluba predao svoje zahteve uoči početka priprema za narednu sezonu. 

Kao i svuda u svetu, Hansi Flik je tražio da svi igrači prođu neophodne lekarske testove pre početka trenažnog procesa. Ipak, nemački strateg imao je dodatni zahtev - da se u redovne medicinske preglede ubaci i stomatološki. 

Naime, kako prenosi "Marca", Flik je došao do zaključka da karijes, kvaran zub ili kamenac mogu da utiču na performanse sportiste. Bolest zuba može dovesti do problema sa mišićima i artritisa, a samim tim i ugrozi što bolje performanse na terenu. 

Informer

 

- Uopšteno govoreći, nije moguće zamisliti osobu koja se profesionalno bavim sportom, a da pati od zdravstvenog problema. Paradoksalno je kako većina elitnih sportova ima ogroman stepen profesionalizacije i planiranje najsitnijih detalja, a da je oralno zdravlje kod sportiste još uvek u drugom planu. Neke od povreda koje se javljaju mogu se izbeći i na taj način - tvrdi Olala Argibaj u razgovoru sa "Marcu". 

Budući da su fudbaleri Barselone poslednjih godina imali mnogo problema sa povredama, Hansi Flik rešio je da posluša savete stručnjaka i sve svoje izabranike pošalje kod stomatologa.