13.07.2024.

06:25

Foto: EPAIMAGES

Sport

Na današnji dan: Gece odveo Nemce na krov sveta (VIDEO)

Evropsko prvenstvo bliži se kraju, a do završetka kontinentalne smotre ostao je samo jedan meč - finale. U nedelju od 21 čas na Olimpijskom stadionu u Berlinu sastaju se Engleska i Španija, pobednik će postati novi šampion Starog kontinenta, dok će poraženi kući praznih ruku. 

Budući da je danas slobodan dan pred finale, mnogi će se prisećati velikih mečeva u istoriji fudbala, a jedan se desio baš danas - 13. jula 2014. godine na "Marakani". Tada je reprezentacija Nemačke u finalu Mundijala savladala Argentinu sa 1:0 i postala šampion sveta. Bio je to ujedno i poslednji uspeh "pancera" budući da su na Evropskom prvenstvu eliminisani u četvrtfinalu od sutrašnjeg finaliste - Španije. 

Nemci su do finala u Rio de Žaneiru stigli na spektakularan način pošto su u polufinalu deklasirali Brazil sa 7:1. Četa Joakima Leva bila je ogroman favorit protiv Argentine na "Marakani", ali nakon 90 minuta pobednika, a ni golova nije bilo. Usledili su produžeci i zlatna izmena legendarnog stratega koji je na teren poslao rezervistu Marija Gecea. 

U tom trenutku mladi fudbaler Bajern Minhena dobio je šansu na iznenađenje mnogih, a onda je u 113. minutu pobegao odbrani Argentine i matirao Serhia Romera. 

Argentina je do finala stigla nakon pobeda nad Bosnom i Hercegovinom (2:1), Iranom (1:0), Nigerijom (3:2), Švajcarskom (1:0), Belgijom (1:0) i Holandijom nakon penala. Sa druge strane, Nemci su daleko lakše došli do borbe za titulu - Portugal (4:0), Gana (2:2), SAD (1:0), Alžir (2:1), Francuska (1:0), Brazil (7:1). 

NEMAČKA: Nojer - Lam, Boateng, Humels, Hevedes (od 32. Širle) - Kramer, Švajnštajger, Kros - Ozil (od 120. Mertezaker), Klose (od 88. Gece), Miler. Selektor: Joakim Lev 

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Demikelis, Garaj, Roho - Maskerano, Bilja - Perez (od 86. Gago), Mesi, Laveci (od 46. Aguero) - Iguain (od 78. Palasio). Selektor: Alehandro Sabelja