12.07.2024.

23:08

Foto: EPA Images

Sport

Ko će biti "Zlatna kopačka" Evrope!? Olmo i Kejn najveći favoriti pred finale u Berlinu!

Stigli smo do samog kraja Evropskog prvenstva! Nakon bezmalo mesec dana sjajnog fudbala Stari kontinent će u nedelju dobiti novog vladara pošto se u Berlinu od 21 čas sastaju Engleska i Španija. Ipak, meč na Olimpijskom stadionu neće odlučiti o novom šampionu već i o tome ko će biti najbolji strelac na kontinentalnoj smotri. 

Za razliku od nekih prethodnih turnira - napadači ovoga puta nisu bili preterano efikasni. Naprotiv, čak šest fudbalera postiglo je po tri gola i oni trenutno dele prvo mesto na vrhu liste strelaca, među njima su Dani Olmo i Hari Kejn koji imaju šansu da u finalu poprave svoj rezultat. 

Olmo je iskoristio šansu nakon Pedrijeve povrede i golovima protiv Nemačke, a potom i Francuske, došao do prvog mesta na listi strelaca. Sa druge strane, Hari Kejn nije efikasan kao ranije, postigao je tek tri pogotka, ali je u slaboj konkurenciji na Evropskom prvenstvu takođe najbolji strelac. 

Pored njih prvi na listi su Ivan Šranc (Slovačka), Džamal Musijala (Nemačka), Giorgi Mikautadze  (Gruzija) i Kodi Gakpo (Holandija). Svi oni su već eliminisani sa Evropskog prvenstva, ali bi u slučaju da ni Olmo i Kejn ne budu strelci u velikom finalu mogli da se pohvale činjenicom da su na kontinentalnoj smotri bili najefikasniji. 

Naravno, do prvog mesta mogu Fabijan Ruiz i Džud Belingem koji su u dosadašnjem delu Evropskog prvenstva postigli po dva gola. Tu su još Bukajo Saka, Lamin Jamal, Oli Votkis... Ali je teško očekivati da će neko biti preterano raspucan u velikom finalu.