14.07.2024.

14:59

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Sport

Sautgejt optimističan pred finale EURO: Ako se ne plašimo, veće su nam šanse da ćemo pobediti Španiju!

Fudbalske reprezentacije Španije i Engleske odigraće večeras (21.00, RTS 1, Arena premijum 1) finalnu utakmicu Evropskog prvenstva, nakon koje će Stari kontinent dobiti novog vladara. Španci će imati priliku da dođu do četvrte kontinentalne krune (1964, 2008, 2012) čime bi postali najuspešnija nacija u istoriji ovog takmičenja, dok s druge strane, višedecenijski san Engleza o osvajanju prve titule prvaka Evrope konačno bi bio ostvaren i "fudbal bi se konačno vratio kući".

- Ne verujem u bajke, ali u snove verujem - izjavio je Sautgejt uoči večerašnjeg finala.

Informer

Reprezentacija Engleske

Put "Gordog Albiona" do same završnice takmičenja nije bio lak. Imali su Englezi velikih problema, iako su i pre starta smotre smatrani za jedne od glavnih favorita. Slabi mečevi u grupi i samo jedna pobeda ostvarena nad Srbijom, izložili su selektora oštrim kritikama medija, ali i ljubiteljima fudbala na Ostrvu. 

Međutim, kako je takmičenje odmicalo Sautgejtovi izabranici su pokazali njihov kvalitet, te je postalao jasno da je on odlično pripremio ekipu na mentalnom planu i pored svih očiglednih mana u igri. 

Pred večerašnji susret koji će svi navijači rado gledati kako uživo, tako i preko malih ekrana, iskusni fudbalski stručnjak je poručio da ekipa nije uplašena i da su im iz tog razloga veće šanse za pobedom. 

- U finalu, nemam nikakav strah od bilo čega što bi moglo da se dogodi, jer sam do sada već prošao kroz sve. Želim da i igrači osete taj manjak straha. Jer, ako nemamo strah od poraza, mnogo su nam veće šanse da ćemo pobediti - dodao je Sautgejt.

Informer

Detalj sa meča Engleska - Slovačka

Ukoliko ekipa "Gordog Albiona" večeras trijumfuje, prekinuće višedecenijski trofejni post, s obzirom da su poslednji nacionalni fudbalski trofej osvojili 1966. godine. Tada su u finalu Svetskog prvenstva savladali Nemačku 4:2, posle produžetaka.

Sautgejt koji je svojevremeno branio boje engleskog nacionalnog tima, sada ima priliku da se kao trener po prvi put upiše u evropsku istoriju, kao kormilar nacije koja tvrdi da je izmislila fudbal.

- Od početka smo pokušavali da promenimo naš način razmišljanja o tome, da budemo iskreniji prema onome šta mi zaista jesmo kao fudbalska nacija. Pratio sam mnoga prvenstva kao običan gledalac i na njima gledao prikaze najvažnijih momenata i golova i shvatio da nas nema nigde na njima. Morali smo da se promenimo, da shvatimo da naša velika očekivanja nisu bila u skladu sa našim nastupima. Sada smo prošli kroz razne važne utakmice, oborili mnoge rekorde, ali moramo osvojiti i trofej da bismo zaista osetili poštovanje čitavog fudbalskog sveta - podvukao je Sautgejt.