14.07.2024.

19:05

Foto: EPAIMAGES

Sport

KRAJ: Španija je novi šampion Evrope!

ŠPANIJA - ENGLESKA   2:1 (0:0)

Strelac: Vilijams 47, Ojarzabal 87 - Palmer 73
Grad: Berlin
Stadion: Olimpijski stadion
Sudija: Fransoa Leteksje, Francuska

ŠPANIJA: Simon - Karvahal, Le Norman (od 83. Naćo), Laport, Kukurelja - Ruiz, Rodri (od 46. Zubimendi) - Jamal (od 89. Merino), Olmo, Vilijams - Morata (od 67. Ojarzabal)
Selektor: Luis de la Fuente

ENGLESKA: Pikford - Guehi, Stouns, Voker - Saka, Mejnu (od 70. Palmer), Rajs, Šo - Belingem, Foden (od 89. Toni) - Kejn (od 60. Votkins)
Selektor: Geret Sautgejt 

UŽIVO

DRUGO POLUVREME

KRAJ! Španija je šampion Evrope! 

90. minut - Još četiri minuta u velikom finalu! 

90. minut - Nestvarno reaguje odbrana Španije! Imali su Englezi šansu posle kornera, prvo je gađao Rajs, a reagovao je Unai Simon. Lopta se odbila na glavu Guehija, njegov udarac blokirao je Olmo. 

89. minut - Umalo da se Engleska odmah vrati u meč, Belingem je proigrao Votkinsa, ali se spetljao napadač Aston Vile. 

87. minut - GOOOOOOOOOOL! Španija ponovo vodi, Mikel Ojarzabal u padu uspeva da dođe do lopte pored Stounsa, ni svemogući Pikford ovde nije mogao da reaguje! 

85. minut - Ponovo Lamin Jamal uspeva da pobegne Šou i pošalje centaršut u kazneni prostor, ali je po ko zna koji put na visini zadatka Džordan Pikford. 

Informer

 

82. minut - VELIKA ŠANSA! Čudo su napravili Španci, kroz pas igru izbacili su kompletan tim Engleske, sam je ostao Lamin Jamal, ali vrhunska intervencija Pikforda. Golman Evertona izrasta u igrača utakmice. 

78. minut - Napali su Španci preko Nika, našao je malo prostora pored Vokera, centrirao, ali je Ojarsabal napravio faul u skoku.

75. minut - Još jedan opasan napad Gordi Albiona, Bukajo Saka je projurio po levom boku, poslao centaršut u srce kaznenog prostora, reaguje Robin Le Norman. 

73. minut - GOOOOOOOOOOOOL! Tek što je ušao u igru, prvi kontakt sa loptom i Kol Palmer pogađa! Engleska se vraća, nerešeno je u Berlinu, sjajnu povratnu poslao je Džud Belingem - 1:1. 

70. minut - Nižu se šanse Španije, sada je pretio Fabijan Ruiz, morao je Pikford još jednom da reaguje. Golman Evertona jedini je krivac što "furija" ima samo gol prednosti. 

68. minut - Mikel Ojarzabal menja Alvara Moratu, standardna promena Luisa de la Fuentea.

65. minut - Sevnula je kontra Španije preko Olma koji je prosledio loptu do Jamala, a ovaj odmah šutirao. Bacio se Pikford i vrhovima prstiju loptu izbacio u korner. 

60. minut - Moraju Englezi da krenu u napad, a Sautgejt pravi izmenu koju niko nije očekivao... Umesto Kejna na terenu je Oli Votkis. 

Informer

 

56. minut - VELIKA PRILIKA! Pogubljena je odbrana Engleske pod naletima Španije. Sada je u šansi bio Dani Olmo, ali je loptu sa gol-linije uspeo da izbaci Džon Stouns. Potom sa distance gađa Niko Vilijams, ostaje 1:0. 

53. minut - Nastavlja se totalna dominacija "furije" na startu drugog poluvreme, kontrolišu sva dešavanja izabrainci Luisa de la Fuentea. 

49. minut - Umalo 2:0 za Špance i ponovo je sve odradio Vilijams, usledila je asistencija za Olma koji je gađao sa desetak metara, lopta odlazi pored gola. 

47. minut - GOOOOOOOOOOOL! Vodi Španija, a strelac je Niko Vilijams! Nestvarna akcija "furije", napadač Atletik Bilbaa pocepao je mrežu Džordana Pikforda. Ruiz i Karvahal napravili su višak za Jamala koji šalje sjajnu loptu za Vilijamsa - 1:0!

46. minut - Počinje drugo poluvreme, sada kreću Španci. Luis de la Fuente je napravio izmenu, u svlačionici je ostao Rodri, na terenu je Zubimendi. 

Informer

 
PRVO POLUVREME

45 +1 minut - ŠANSA! Zapretio je Fil Foden iz prekida nakon što je lopta pala na drugu stativu, izvanredna reakcija Unai Simona. Igraće se još 60ak sekundi u prvom poluvremenu. 

45. minut - Bilo je opasno... Hari Kejn je dobio sjajnu loptu od Džuda Belingema, gađao je kapiten Gordi Albiona sa ivice kaznenog prostora blokirao ga je Rodri. Imaće Engleska slobodan udarac nakon što je Vilijams srušio Saku. 

43. minut - Novi udarac "furije", sada je gađao Alvaro Morata i ponovo je Džon Stouns uspeo da bude na pravom mestu. Bez greške igra defanzivac Mančester sitija. 

39. minut - Razigrale su se obe ekipe, prvo je Džon Stouns povukao loptu duboko na polovinu Španije, u poslednjem momentu reagovao je Rodri i otvorio kontru za Vilijamsa. Međutim, brane se i Gordi Albioni. 

35. minut - Opasno je bilo u kaznenom prostoru Engleske nakon kornera, najviši u skoku je bio Robin Le Norman, ali je gađao pored gola. Tražili su Španci penal nakon duela Rajsa i Laporta, ali Leteksje samo odmahuje rukom. 

Informer

 

31. minut - Nešto drugačiji odnos snaga na Olimpijskom stadionu u drugom delu prvog poluvremena. Sada Engleska ima inicijativu budući da se Džud Belingem spustio u vezni red. 

27. minut - Prvi je u finalu požuteo Hari Kejn. Nagazio je kapiten Engleske Fabijana Ruiza i prouzrokovao ulazak lekarske ekipe.

24. minut - Dani Olmo je otvorio prostor za Lamina Jamala, namučio se Luk Šo da zaustavi bisera Barselone. 

21. minut - Totalna inicijativa Španije, nikako Englezi ne uspevaju da se oslobode pritiska rivala. Brane se Gordi Albioni u niskom bloku i svi su iza lopte duboko na svojoj polovini. 

17. minut - Prvi korner za Englesku nakon prve smislenije akcije Gordi Albiona, ali se dobro odbranila Španija. 

14. minut - Deluje da će Geret Sautgejt morati da pravi prinudnu promenu... Na povredu se žali Kajl Voker, odmah je na zagrevanje otišao Kiran Tripije. 

Informer

 

12. minut - VELIKA ŠANSA! Malo je nedostajalo da Španija povede preko Nika Vilijamsa. Ofanzivac Atletik Bilbaa prošao je pored Vokera, ušao u kazneni prostor, no, pre udarca blokirao ga je Stouns. 

11. minut - Prvi konkretan pokušaj Engleske nakon prekida. Luk Šo je poslao centaršut na drugu stativu, ali je tamo faul u napadu napravio Guehi. 

8. minut - Daleko bolji start Španaca! Sada su Fabijan Ruiz i Niko Vilijams kombinovali po levom boku, morao je da reaguje Mark Guehi. 

5. minut - Imaće "furija" prvi korner na meču, Niko Vilijams je pokušao da proigra Alvara Moratu, na pravom mestu bio je Džon Stouns. 

2. minut - Prvi pokušaj Španije ide po desnoj strani, Lamin Jamal je pokušao da uđe u kazneni prostor, ali gubi duel od Luka Šoa. 

1. minut - Utakmica je počela, sa centra su krenuli izabranici Gereta Sautgejta! 

Informer

 
PRE MEČA

20:52 - Kapiteni Hari Kejn i Alvaro Morata predvoeđni glavnim sudijom Fransoa Leteksjeom uskoro izlaze na teren. Pre toga je Đorđo Kjelini izneo trofej. 

20:45 - Počinje cermonija pred veliko finale! 

20:42 - Lamin Jamal će postati najmlađi učesnik finala Evropskog prvenstva, dok je Fransoa Leteksje najmlađi sudija koji je dobio poverenje da sudi meč za titulu. 

20:36 - Očekivano, Olimpijski stadion popunjen je do poslednjeg mesta, a evidentno je da će Englezi imati daleko veću podršku svojih navijača. 

20:28 - Hari Kejn i Dani Olmo dele prvo mesto na listi strelaca sa po tri pogotka, dakle, prvi su favoriti da dobiju "Zlatnu kopačku". 

20:21 - Meč će biti odigran na Olimpijskom stadionu u Berlinu! 

20:13 - Engleska i Španija poslednji put su bili rivali 2018. godine u okviru Lige nacija. "Furija" je slavila u meču sa 2:1, dok su Gordi Albioni dobili drugi meč sa 3:2. 

20:04 - Najveće iznenađenje je odluka Gereta Sautgejta da u startnu postavu uvrsti Luka Šoa. Bek Mančester junajteda imao je problema sa povredama tokom prethodne sezone, povređen je stigao i na okupljanje, a danas će prvi put na Evropskom prvenstvu započeti utakmicu. 

19:55 - Kada govorimo i izboru Luisa de la Fuentea, iznenađenja nema: Simon - Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja - Ruiz, Rodri - Jamal, Olmo, Vilijams - Morata.

Informer

 

19:53 - Selektor Gordi Albiona - Geret Sautgejt, odlučio se za sledeći tim: Pikford - Guehi, Stouns, Voker - Saka, Mejnu, Rajs, Šo - Belingem, Foden - Kejn. 

19:45 - Englezi su imali daleko više problema budući da su u grupi savladali samo Srbiju sa 1:0, usledila su dva remija protiv Danske i Slovenije. U osmini finala su posle preokreta savladali Slovačku, potom Švajcarsku i u polufinalu Holandiju golom Oli Votkinsa u 93. minutu. 

19:44 - Reprezentacija Španije je do finala stigla bez poraza ili nerešenog rezultata. "Furija" je savladala Hrvatsku, Italiju, Albaniju, Gruziju, Nemačku i u polufinalu Francusku.  

19:36 - Španija će večeras imati priliku da se osami na listi reprezentacija sa najviše titula na Evropskom prvenstvu. "Furija" je došla do titule 1964. godine, a potom i dva vezane 2008. i 2012. godine. Sa druge strane, Engleska nikada nije bila šampion Evrope. 

19:30 - UEFA je poverenje da sudi veliko finale poverila Francuzu - Fransoa Leteksjeu. Pomoćnici će biti Siril Munie i Mehdi Rahmuni, četvrti sudija je Šimon Marčinjak iz Poljske, a za VAR sobu je zadužen Žerom Brisar. 

19:23 - Geret Sautgejt večeras može da računa na sve fudbalere dok Luis de la Fuente na raspolaganju nema Pedrija i Ajoze Pereza, obojicu zbog povreda. 

19:16 - Do početka utakmice ostalo je nešto više od sat i po vremena, a atmosfera u Berlinu je već uzavrela. Imaće Engleska ogromnu podršku svojih navijača koji u sve većem broju stižu na Olimpijski stadion. 

Informer

 

19:08 - Bukmejkeri veće šanse pred finale daju selekciji Španije koja se daleko manje mučila na putu do poslednje utakmice na turniru. Sa druge strane, Gordi Albioni su se "provukli" protiv Slovačke, Švajcarske i Holandije, ali su uprkos tome ušli u drugo vezano finale na Evropskim prvenstvima. 

19:05 - Dobro došli na lajv prenos poslednje utakmice na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu. U velikom finalu snage će odmeriti reprezentacije Španije i Engleske, a sve detalje sa tog meča i Olimpijskog stadiona u Berlinu uživo možete pratiti uz portal Informer.rs!