15.07.2024.

06:20

Foto: EPA Images

Sport

Na današnji dan: Francuzi se popeli na krov sveta, Hrvati plakali!

Utakmica za najprestižniji pehar u reprezentativnom fudbalu bila je izuzetno uzbudljiva i efikasna. Mnogi smatraju da je upravo moskovsko finale u kojem je Francuska nadigrala Hrvatsku sa 4:2, jedno od najboljih finala u istoriji svetskih prvenstava. Popularni "trikolori" bolje su otvorili meč i poveli već u 18. minutu - Grizman je izveo slobodan udarac, a Mario Mandžukić u želji da interveniše pogodio sopstvenu mrežu!

Informer

Nisu se predali "kockasti" nakon maleroznog početka utakmice, štaviše preuzeli su inicijativu i to im se vrlo brzo isplatilo. Samo deset minuta kasnije Ivan Perišić je spretno reagovao posle jedne odbijene lopte i snažno šutirao sa ivice kaznenog prostora - Ugo Ljoris nije imao nikakvu šansu i Hrvatska je stigla do poravnanja. 

Informer

Nije to bio kraj uzbuđenjima u prvom poluvremenu pošto je u 34. minutu dosuđen jedanaesterac za Francusku. Posle jedne gužve u šesnaestercu Hrvatske, argentinski arbitar Nestor Pitana pokazao je na belu tačku zbog igranja rukom Ivana Perišića. Sudija Pitana to je učinio nakon što je sporan trenutak pogledao na VAR monitoru i to je bio prvi slučaj da je doneta neka odluka u finalu Svetskog prvenstva uz pomoć VAR tehnologije. Kasnije su se iz hrvatskog tabora žalili upravo na taj detalj, pa je i danas Nestor Pitana jedna od najomraženijih osoba u Hrvatskoj.

Informer

Ispostavilo se da je to bio i preloman trenutak finalne utakmice, jer je u nastavku Francuska bila za klasu bolja. Osvajač titule na 21. po redu Mundijalu nazirao se kada je Pol Pogba u 59. minutu povisio na 3:1, a sve je bilo jasno šest minuta kasnije pošto je Mbape doneo "galskim petlovima" ubedljivu prednost. 

Informer

Hrvati su do kraja samo uspeli da ublaže poraz golom Mandžukića, ali za više od toga nisu imali snage niti kvaliteta. Nekadašnji fudbaler Bajerna, Atletika i Juventusa tako je postao prvi igrač u istoriji koji je u finalnoj utakmici Svetskog prvenstva postigao gol i auto-gol.

Informer

Selektor Francuske Didije Dešan na taj način postao je treći čovek u istoriji koji je osvojio titulu prvaka sveta kao igrač i kao trener. Pre njega to su učinili Brazilac Mario Zagalo i Nemac Franc Bekenbauer.

Informer

Francuska je ponovo bila kobna po Hrvatsku, isto kao i 18 godina ranije kada je savladala "kockaste" u polufinalu (2:1) Mundijala koji je održan upravo u Francuskoj. Bila je to druga titula svetskog prvaka za "trikolore" koji su i četiri godine kasnije stigli do finala, ali su poraženi od Argentine posle slabijeg izvođenja jedanaesteraca.