16.07.2024.

06:20

Foto: printscreen

Sport

Na današnji dan: Tragedija na "Marakani" - Urugvaj pred 170 hiljada ljudi srušio Brazil u finalu Mundijala (VIDEO)

Spremao se čitav Brazil tog vrelog jula da pokori svet i osvoji Mundijal na domaćem terenu. Lako su se "karioke" domogle finala, a onda - šok. Prepuna "Marakana" dočekala je duel za titulu, ali je planove svim Brazilcima pokvario Urugvaj 16. jula 1950. godine. Baš kao i pre nekoliko dana na Kupu Amerike... 

Brazil je do finala stigao nakon pobeda nad Meksikom i Jugoslavijom, te remijem sa Švajcarskom u grupnoj fazi. Usledio je ubedljiv trijumf nad Švedskom - 7:1, potom sigurna pobeda nad Španijom - 5:1, a onda debakl. Pred nešto više od 173.000 Brazilaca Urugvaj je postao šampion sveta. 

Iako su "karioke" povele u ranoj fazi meča golom Fiake, Urugvajci su u finišu došli do epskog preokreta. Rezultat je poravnao Skijafino, da bi u 86. minutu Điđia postavio konačnih 2:1 i umesto karnevala čitav Brazil zavio u crno. Tribine "Marakane" za tili čas ostale su prazne, a koliko je Brazilcima teško pao poraz potvrđuje činjenica da su četvorica navijača stradala te večeri - dva samoubistvom, dva od posledica infarkta. 

Legendarni predsednik FIFA - Žil Rime, prisustvovao je velikom finalu, a budući da je i na terenu nastala zbrka nakon pobede Urugvaja, zvanične dodele pehara nije bilo. Rime je tada u masi uspeo da uoči golmana "Urusa" - Varelu, koji je u ime svoje reprezentacije uzeo "boginju". O tome kakva je atmosfera bila u Riu dovoljno govori podatak da su Urugvajci u tišini napustili grad kako ne bi izazvali revolt rivala...

URUGVAJ: Mespoli - Gonzales, Tehera, Gabeta, Varela, Andrade - Điđia, Škijafino, Perez, Migez - Moran. Selektor: Huan Lopez Fontana. 

BRAZIL: Barbosa - Huvenal, Augusto, Bauer, Danilo, Bigode - Čiko, Žair, Ademir, Zizinjo, Friaka. Selektor: Flavio Kosta.