16.07.2024.

12:10

Foto: tanjug/ap

Sport

Geret Sautgejt više nije selektor Engleske!

Sautgejt je u najavi turnira rekao da će se povući sa funkcije ako ekipa ne osvoji trofej, a pošto je zaustavljena u finalu, on je ispunio obećanje i odstupio sa dužnosti.

Tu informaciju preneli su brojni britanski mediji, a nekoliko minuta kasnije potvrdila je i Engleska fudbalska asocijacija.

"Nakon 102 utakmice, i skoro devet godina na dužnosti, Geret Sautgejt je objavio da napušta mesto selektora Engleske", navela je tamošnja fudbalska asocijacija.

- Kao ponosni Englez, bila mi je čast da igram za Englesku, ali i da budem selektor. To je značilo sve za mene i dao sam sve za ovu repreznetaciju. Ali, vreme je za promenu, za novo poglavlje. Finale u Berlinu protiv Španije je bilo moja poslednja utakmica kao selektora Engleske - poručio je Sautgejt.

Engleska je na Evropskom prvenstvu došla do finala, gde je poražena od Španije sa 2:1, ali tokom takmičenja nikog nije oduševila igrom. U grupnoj fazi ostvarila je pobedu samo protiv Srbije (1:0), a kasnije je remizirala sa Danskom (1:1) i Slovenijom (0:0).

Što se tiče osmine finala, provukli su se protiv Slovačke, pošto su gubili sve do poslednjih sekunda, kada ih je majstorskim golom izvukao Džud Belingem. Kasnije je u produžecima trijumf potvrdio Hari Kejn za konačnih 2:1. Usledilo je polufinale protiv Švajcarske, gde su Englezi slavili tek nakon penala. Nakon toga usledilo je polufinale protiv Holandije, gde je "Gordi Albion" slavio sa 2:1 nakon preokreta.

Sautgejt je manje-više bio na udaru kritika i pre šampionata, pogotovo nakon poraza Engleza od Islanda u prijateljskom meču.

U ovom trenutku, po proceni kladionica, prvi kandidat da ga nasledi je Grejem Poter, a velike šanse daju se Liju Karsliju, Ediju Hauu, pa čak i Nemcu Tomasu Tuhelu.