17.07.2024.

13:33

Foto: tanjug/ap

Sport

Fernandez napravio haos, Čelsi pokrenuo postupak protiv njega zbog uvreda

Pevao je Enco i veselio se uz pesmu "Igraju za Francusku, ali su iz Angole, majka mu je Nigerijka, otac Kamerunac, a na pasošu piše da je Francuz" i navukao gnev saigrača iz engleskog kluba i dosadašnjih prijatelja. "Precrtali" su ga Aksel Disasi, Malo Gusto i Vesli Fofana. Narušio je Fernandez ozbiljno odnose u svlačionici.

Kako je preneo BBC Francuski savez je potvrdio da će podneti žalbu upravnom telu Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) zbog video snimka na kom se nalazi pesma koju pevaju pojedini fudbaleri iz argentinskog tima o igračima Francuske. Fernandezov saigrač iz Čelsija Vesli Fofana, koji ima jednu utakmicu za Francusku, objavio je sliku snimka na Instagramu opisujući ga kao "nesputani rasizam". Argentinski fudbaler je rekao da mu je "zaista žao" zbog videa koji je postavio dok je Argentina slavila osvajanje Kupa Amerike.

- Pesma sadrži veoma uvredljiv jezik i nema apsolutno nikakvog izgovora za ove reči. Zalažem se protiv diskriminacije u svim oblicima i izvinjavam se što sam uhvaćen u euforiju naše proslave Kupa Amerike. Taj video, ti trenuci, te reči ne odražavaju ni moja uverenja ni moj karakter - rekao je Fernandez.

Čelsi je poručio da je svaki vid diskriminacije potpuno neprihvatljiv.

"Priznajemo i cenimo javno izvinjenje našeg igrača i iskoristićemo ovo kao priliku za edukaciju. Klub je pokrenuo interni disciplinski postupak. Svaki oblici diskriminacije smatraju se potpuno neprihvatljivim. Ponosni smo što smo raznolik, inkluzivan klub u kome su ljudi iz svih kultura, zajednica i identiteta dobrodošli", objavio je klub.

U saopštenju Francuskog saveza navodi se da predsednik Filip Dijalo "najoštrije osuđuje neprihvatljive i diskriminatorne primedbe koje su iznete na račun igrača francuskog tima".  Argentinski savez se do sad nije oglasio. Čelsi u svom prvom timu ima sedam igrača iz Francuske koji su crne ili mešovite rase - Fofana, Aksel Disasi, Benoa Badijašil, Lesli Ugočukvu, Kristofer Nkunku, Malo Gusto i Malang Sar. Argentina je pobedila Francusku u finalu Svetskog prvenstva 2022. godine u Kataru.