18.07.2024.

11:12

Foto: Profimedia

Sport

Dušan Tadić se oglasio: Opraštam se od reprezentacije, neka proceni struka da li bih i dalje bio koristan

Informer je još 26. juna, dan nakon eliminacije sa EP od Danske, najavio da fudbaler Fenerbahčea više ne namerava da nosi dres nacionalnog tima, što je Tadić sad i potvrdio.

Tadić je definitivno prelomio, više ne namerava da nosi dres reprezentacije, a razlog je za kraj sa "orlovima" je sukob sa selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem. Doskorašnji kapiten je o svojoj odluci obazvestio prvog čoveka FSS Dragana Džajića, Stevana Diku Stojanovića, direktora reprezentacije i Nenada Bjekovića. Tadić se oglasio saopštenjem na Instagramu u kojem je potvrdio da neće više igrati za Srbiju. 

Tadić se oprostio od dresa Srbije

"Želim da se obratim svim ljubiteljima fudbala ovim saopštenjem. Težim ka tome da budem korektan i direktan, koliko je to moguće, kao što je bilo tokom izjava na EP.  Ostajem pri stavovima koje sam izneo. Naglašavam da nisam imao nameru da uvredim saigrače ili bilo koga drugog ko je bio deo tima Srbije u Nemačkoj, tako da imam potrebu da poslednji put objasnim određene stvari oko kojih znam da je bilo polemike. Dalje, osnovni razlog ovog saopštenja je taj da sam doneo odluku da se oprostim od dresa reprezentacije Srbije. Da li bih mogao i u budućem periodu da budem koristan - neka proceni struka, javnost ili ko već smatra da je pozvan da o tome diskutuje i ko misli da je deo fudbalskog ambijenta", naveo je doskorašnji kapiten u saopštenju.

Kapitenska traka čest i privilegija

Predstavljao je Srbiju na dva Svetska prvenstva, Evropskom i Olimpijskim igrama.

"Reprezentacija je za mene uvek bila ljubav. Ljubav prema državi, ljubav prema narodu, ljubav prema igri, takmičenju, druženju... Mnogo toga smo prošli zajedno - radost, tugu, osmehe, krv, sreću, a bilo je dosta bola i patnje. Nijedan klupski neuspeh ne može da zaboli kao reprezentativni, ali isto tako nijedan klupski uspeh ne može da donese radost kao uspeh u dresu Srbije. Sa velikim zadovoljstvom sam se borio i branio grb državnog tima. Van terena, kao i na njemu. Imao sam privilegiju da predstavljam Srbiju na dva Svetska prvenstva, Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Rekordi me nikad nisu zanimali, a kapitenska traka je donela posebnu odgovornost, čast i poverenje. Ako nešto ističem - to bi bio rekord u broju asistencija".

Informer

Zahvalio se navijačima na aplauzima i kritikama.

"Ko me poznaje, zna koliko mi je važno. Uvek mi je slađe da "spakujem”, nego da postignem gol. Hvala našem narodu i navijačima na aplauzima i kritikama. I u kritikama sam osećao podršku i koliko vole reprezentaciju. U sportu je, uglavnom, teren taj koji uvek pokaže gde ste i koliko zaslužujete. Hvala svima koje sam upoznao od prvog dana kada sam postao deo reprezentacije i FSS-a. Učinili su me boljim čovekom i sportistom. Opraštam se od reprezentacije, ali verujem da ću jednog dana ponovo biti tu. Posle igračke karijere, želim da ostanem u fudbalu, a nema ničeg lepšeg nego da svojoj zemlji pomognete ukoliko to možete. Sa svojom porodicom i prijateljima, na tribinama ili ispred ekrana, biću uvek veran navijač Srbije", poručio je Tadić.
 

Informer

Srbija je doživela krah u Nemačkoj, takmičenje je završila posle grupne faze, a načinom na koji je selektor vodio ekipu posebno je nezadovoljan bio Dušan Tadić. Sklonjen je iz prve postave za meč protiv Engleske, a nije počeo ni utakmicu sa Danskom, pa je u oba navrata ulazio sa klupe. Nije krio razočaranje zbog odluke Stojkovića da ne bude starter, a nakon eliminacije od Danske, otvoreno je rekao da mu se nikad u karijeri nije desilo da startnih 11 saznaje sat i po pre početka meča.