19.07.2024.

11:23

Foto: Shutterstock/EPA

Sport

Apsurd Evropskog prvenstva! Ostavke podneli selektori Engleske i Danske, a Piksi ostao

Iako su u danima po završetku šampionata stizale informacije da je pitanje trenutka kada će se Stojković povući sa funkcije, pa čak se spominjala opcija da dobije i otkaz, on je dobio podršku Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije i nastaviće da radi svoj posao. Popularni Piksi je javnosti dostavio izveštaj o radu tokom prvenstva Evrope, a osim toga, najavio je smenu generacija, u kojoj neće biti doskorašnji kapiten Dušan Tadić.

Informer

Za razliku od selektora "orlova", drugi kormilari, koji su sa mnogo više uspeha predvodili svoje reprezentacije u Nemačkoj, odlučili su da odstupe sa dužnosti. Prvi je to uradio doskorašnji selektor Engleske Sautgejt, koji je odmah po povratku sa turnira odlučio da podnese ostavku. Odluku je obrazložio rečima da više nema šta da ponudi nacionalnom timu, bez obzira na to što je svoju selekciju doveo do finala. Podsetimo, Sautgejt je još pre početka turnira izjavio da će otići sa selektorske funkcije ako Engleska ne bude šampion Starog kontinenta. Englezi nisu postali prvaci, ali su bili u finalu, što znači da je i on mogao da se vadi na činjenicu da je stigao do same završnice.

Informer

On to, ipak, nije uradio, već je ispunio obećanje i Engleska će u septembru u novoj sezoni Lige nacija ući sa novim šefom stručnog štaba.

Identičan potez napravio je i selektor Danske, Kasper Hjulmand. Iskusni stručnjak predvodio je Skandinavce do polufinala na prošlom i do osmine finala na ovom Evropskom prvenstvu, a ovog puta zaustavljen je od Nemačke, koja je slavila sa 2:0 u kontroverznoj utakmici, punoj spornih odluka na štetu Danaca. I on je, poput Sautgejta, mogao da se vadi na to da je ekipa ušla u drugi krug takmičenja, kao i da je, vrlo verovatno, oštećena zbog suludih VAR pravila.

Informer

Nakon poraza od Nemaca, on je na konferenciji za medije i govorio o tome, ali nije pobegao od činjenice da Danci, ipak, nisu ostvarili uspeh kakvom su se nadali. Od ekipe pune asova iz najjačih evropskih liga, očekivao se plasman barem u četvrtfinale, bez obzira na činjenicu što im je rival na putu ka tome bila vrlo snažna ekipa Nemačke. Čovek koji je Dance vodio u poslednje četiri godine, u obrazloženju odluke naveo je to da je ekipi potrebna nova energija.

Dolazimo ponovo do Dragana Stojkovića. On je u najavi turnira govorio da je cilj prolazak u drugu fazu, a nakon osvojena samo dva boda u tri utakmice, okrenuo je ploču i poručio da ekipa nije doživela fijasko, da ih niko nije nadigrao, pa čak i da su maltene svi rivali "drhtali" tokom duela sa Srbijom.

Da li je baš tako?