19.07.2024.

15:05

Foto: profimedia

Sport

Nastavlja se prokletstvo kapitenske trake Srbije! Još jedan predvodnik "orlova" neslavno završio eru

Ofanzivac Fenerbahčea odlučio je da se oprosti od reprezentacije nakon debakla koji je Srbija doživela na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. U saopštenju koje je dostavio javnosti nikoga nije isprozivao, mada je jasno da se iz ekipe povukao sa velikom gorčinom. Poznato je da se tokom Evropskog prvenstva njegov odnos sa selektorom Draganom Stojkovićem debelo narušio. 

Nezvanično, Dušan je prekjuče telefonom pozvao čelnike Saveza Dragana Džajića, Stevana Diku Stojanovića i Nenada Bjekovića, ali ne i Piksija, pa je jasno da komunikacija među njima više ne postoji.

Informer

Prema rečima čuvenog analitičara Dragoslava Stepanovića, krivica za ovakvo stanje u nacionalnom timu je na svima.

- Kroz istoriju je uvek neki neuspeh dovodio do toga da se kapiteni preispituju. Tadić je, to se svi sećamo, izjavio da je najbolji igrač, a sada se povlači iz ekipe. Stojković je trebalo da pre turnira sedne sa njim i popriča, da mu ponudi ulogu sa klupe, pa ako prihvati - prihvati. Tadićeva forma nije bila na nekom visokom nivou, pa je Piksi imao svako pravo da ga ostavi na klupi. Razlog povlačenja su, verovatno, narušeni odnosi među njima, a kako vidim, još neki igrači će se povući - kaže Stepanović.

Informer

Skandali sa kapitenima reprezentacije Srbije postali su uobičajena pojava, a naročito u poslendjih 15-ak godina. Nemanja Vidić i Dejan Stanković povukli su se posle one čuvene utakmice u Ljubljani protiv Slovenije 2011. godine u kvalifikacijama za EP. Vidić je tada promašio penal, a selekcija koju je predvodio Vladimir Petrović Pižon nije uspela da se plasira na EURO.

Traka je, potom, bila na ruci Branislava Ivanovića, koji je smenjen sa te pozicije uoči Svetskog prvenstva u Rusiji. Situacija nikad nije bila razjašnjena do kraja, a ostala je nezvanična priča da je razlog smene njegov sukob sa tadašnjim predsednikom FSS Slavišom Kokezom.

Umesto njega, kapiten je postao Aleksandar Kolarov, koji je takođe neslavno završio tu misiju 2020. godine. Kap koja je prelila cašu bio je meč sa Škotskom u baražu za EP, kada je Kolarov na dan utakmice saopštio da mu tadašnji klub Inter ne dozvoljava da igra. Selektor je bio Ljubiša Tumbaković, a Srbija je ispala posle penala, nakon čega ni Kolarov više nije igrao za "orlove". 

Prema Stepanovićevim rečima, mnogo toga ostalo je nerazjašnjeno u svakom od pomenutih slučajeva.

- Kod nas se vrlo brzo zaboravlja šta je bilo pre i koliko je igrač dao pre tog neuspeha koji je doveo do smene kapitena. Ako ti igrači koji su bili kapiteni veruju u sebe, treba da ostanu i pokažu na terenu da zaslužuju da su predvodnici - zaključuje popularni Stepi.