20.07.2024.

13:34

Foto: Reuters

Sport

Ndoj "poskupeo" za 8 miliona! Evo ko su najveći dobitnici EP

Najviše razloga za radost imaju Švajcarci, koji u Danu Ndoju imaju svetlu budućnost, a upravo je on fudbaler kojem je procentualno najviše skočila cena nakon fantastičnih partija koje je pružao u dresu nacionalne selekcije. Golgeter Bolonje je pred početak turnira u Nemačkoj, prema podacima portala "Transfermarkt", vredeo 14 miliona evra, a sada je skuplji za 36,4 procenta, odnosno košta 22 miliona evra!

Informer

Mesto u top 10 igrača čija je cena najviše skočila na tržištu zauzimaju po dva fudbalera iz Španije, Gruzije, Italije i Turske, dok jedno mesto imaju Slovenija i pomenuta Švajcarska. 


Listu, dakle, predvodi Ndoj koji je ostavio odličan utisak na EP, jer je predvodio Švajcarce do četvrtfinala u kom su nakon penala poraženi od Engleske. Iako ima samo 23 godine on je svaku utakmicu bio u startnoj postavi, a najbolju partiju pružio je protiv Nemačke kada je bio strelac pogotka za vođstvo protiv domaćina takmičenja. Prvenstvo još nije bilo ni završeno, a italijanski i engleski mediji već su počeli da ga povezuju sa Interom i Mančester junajtedom. 


Narednoj trojici fudbalera na rang-listi vrednost je skočila za identičan procenat 33,4, a najviše se izdvaja ime Arde Gulera, reprezentativca Turske. Talentovani momak je još prošle sezone dospeo u žižu javnosti kada je Real Madrid ozvaničio saradnju sa 19-godišnjakom. Na kontinentalnom prvenstvu je zabeležio sjajan učinak i postigao pogodak protiv Gruzije na debitantskoj utakmici, a upisao je i dve asistencije. Prvu protiv Austrije u osmini finala, dok je ključno dodavanje za gol Akajdina imao u četvrtfinalnom susretu sa Holanđanima. Sada njegova tržišna vrednost iznosi 45 miliona evropskih novčanica, koliko vredi i Rikardo Kalafjori, mlada nada italijanske selekcije. Uprkos katastrofalnom izdanju, Italijani mogu da budu zadovoljni što su dobili zalog za budućnost. Kalafjori je zabeležio tri nastupa na EP, kontrolisao defanzivnu postavku svoje reprezentacije, a gol Zakanjija protiv Hrvatske u poznoj nadoknadi vremena kreirao je mladi odbrambeni igrač, koji je proigrao saigrača za pogodak vredan plasmana u narednu fazu. 

Informer

Fudbaler koji je žabeležio napredak pored pomenutog dvojica jeste Jaka Bijol, defanzivac Slovenije. Publika u Srbiji je imala priliku da se upozna sa njegovim sposobnostima u duelu naše selekcije protiv izabranika Matjaža Keka. Tokom celog prvenstva Bijol je predstavljao stub odbrane, koji je Slovence odveo do osmine finala u kojoj su poraženi od Engleske nakon penal serije. U četiri utakmice Slovenija je primila samo dva pogotka, od čega je jedan u petom minutu nadoknade protiv Piksijevih "orlova" kada je precizan bio Luka Jović. Gol-razlika govori da su Slovenci bili izuzetno dobri u odbrani, a upravo je 25-godišnji defanzivac bio najzaslučniji za takav ishod, te mu je tržišna vrednost sada skočila na 15 miliona evra. 

Informer

Mesto u top pet upotpunjuje Gulerov saigrač iz reprezentacije, Ferdi Kadioglu. Talentovani levi bek ima 24 godine, a iza sebe ima sjajan kontinentalni šampionat u kom je postao nezamenljiv član startne postave i svojom sigurnošću je držao levi bok protiv mnogo jačih i iskusnijih fudbalera. Nakon odličnih igara prema novim podacima "Transfermarkta" klub koji želi usluge turskog defanzivca moarće da izdvoji 30 miliona evra, odnosno 30 odsto više nego što bi morao da plati pre EP. 

Šestorici "orlova" porasla vrednost

Mali broj srpskih reprezentativaca je zadobilo veću tržišnu vrednost, a izdvaja se trojac Crvene zvezde - Srđan Mijailović, Uroš Spajić i Nemanja Stojić. Pored njih, višom cenom mogu da se pohvale samo još Veljko Birmančević, Đođre Petrović i Andrija Živković.


Sigurno najzvučnije ime na listi jeste Lamin Jamal, apsolutna atrakcija Evropskog prvenstva. Najboljem mladom igraču turnira cena je sad za 22,2 odsto viša nego pre odlaska u Nemačku, ali i taj skok je ogroman budući da je njegova vrednost na tržištu sad 120 miliona evra! 


Pored njega, koji se nalazi na osmom mestu, tu su još i Nikolo Fađoli na šestoj, Žorž Mikuatadze na sedmoj, odnosno Giorgi Mamardašvili na devetoj i Mark Kukurelja na desetoj poziciji. 

NJIMA JE NAJVIŠE SKOČILA CENA POSLE EP


1. Dan Ndoj (Švajcarska) - 22 miliona (+36,4%)

2. Arda Guler (Turska) - 45 miliona (+33,4%)

3. Rikardo Kalafiori (Italija) - 45 miliona (+33,4%)

4. Jaka Bijol (Slovenija) - 15 miliona (+33,4%)

5. Ferdi Kadioglu (Turska) - 30 miliona (+30%)

6. Nikolo Fađoli (Italija) - 20 miliona (+25%)

7. Žorž Mikuatadze (Gruzija) - 20 miliona (+25%)

8. Lamin Jamal (Španija) - 120 miliona (+22,2%)

9. Giorgi Mamardašvili (Gruzija) - 45 miliona (+22,2%)

10. Mark Kukurelja (Španija) - 30 miliona (16,7%)