21.07.2024.

06:40

Foto: Starsportphoto

Sport

Na današnji dan: Havijer Klemente postao selektor Srbije

Bilo je to baš posle razdvajanja Srbije i Crne Gore na samostalne države, tako da je praktično postao prvi selektor nove reprezentacije. Pred njega je postavljen jasan cilj, a to je da izbori plasman na Evropsko prvenstvo u grupi sa Poljskom, Finskom, Portugalom, Belgijom, Kazahstanom, Jermenijom i Azerbejdžanom. Nije uspeo, iako je i u poslednjem kolu matematički imao šansu. "Orlovi" su takmičenje završili na trećem mestu u grupi sa šest pobeda, šest remija i dva poraza. 

Po završetku kvalifikacija ni Klemente nije znao kakva ga sudbina čeka, mada je priželjkivao da ostane na funkciji i predvodi Srbiju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010. godine.

Informer

- Mogu samo da vam kažem da sam u Srbiji radio sa velikim zadovoljstvom i voleo bih da i dalje sarađujem sa ljudima koji su bili u stručnom štabu i oko njega. Zadovoljan sam i odnosom sa igračima, tako da su ispunjeni svi uslovi da ostanem, ali ponavljam, ne pitam se ja - rekao je tada Klemente.

Nedugo potom dobio je otkaz. Godinama kasnije, kada se prisećao rada sa "orlovima" zamerio im je što su uvek potcenjivali reprezentacije koje su smatrali slabijima od sebe. Ocenio je da ih je to koštalo plasmana na kontinentalnu smotru.
- Imao sam odličan tim. Ali, problem je što je bio srpski. Srbi su dobri protiv jakih, ali preziru slabije. U kvalifikacijama smo igrali dobro protiv Portugala i Poljske. Niko od njih nije nas pobedio. Ali, prosuli smo bodove protiv Kazahstana! A, Srbi su govorili kako možemo da igramo protiv njih, jer su oni veoma loši. Odigrali smo dobro, nismo gubili od jakih, pobedili smo Finsku i izgubili od Belgije 3:2. A, onda smo eliminisani protiv Kazahstana. E, to su Srbi - ocenio je Klemente mentalitet našeg naroda. 

Informer

Tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić nije oprostio Špancu što je bez ključnih igrača putovao u Kazahstan i praktično izgubio šansu da se plasira na Evropsko prvenstvo.
-  Klemente je malo potcenio Kazahstan. Protiv njih smo igrali 24. marta čini mi se, a četiri dana kasnije smo čekali Porugal. I on je rekao tada: "Ako bez ovih četiri ili pet igrača ne mogu da dobijem Kazahstan, onda i ne treba da idem na EP." Hteo je da sačuva ekipu. Odmarao je Krstajića, Dragutinovića i još par igrača koji su imali kartone i kojima je pretila suspenzija za Portugal. A onda smo protiv tog istog Portugala odigrali jednu od najboljih utakmica reprezentacije u poslednjih 15 ili 20 godina - prisetio se kasnije Terzić.