22.07.2024.

06:20

Foto: Printscreen You Tube

Sport

Na današnji dan: Jugoslavija slavila u utakmici smrti, Staljin zabranio da se objavi rezultat (VIDEO)

"Plavi" su tada u ponovljenom meču nadigrali Sovjete, pošto je prethodna utakmica odigrana dva dana ranije završena nerešenim rezultatom 5:5, kada su naši fudbaleri prokockali vođstvo od 5:1. 

Meč je imao političku pozadinu, zbog tadašnjih tenzija između dve zemlje, odnosno njihovih lidera Josipa Broza Tita na jednoj i Josifa Staljina na drugoj strani. Mediji su tadašnji dvomeč u osmini finala nazvali duelom "Tita i Staljina", odnosno "utakmicom na život ili smrt". 

Ponovljeni duel odigran je u Tampereu pred nekih 17.000 navijača. Za Jugoslaviju su tada igrali: Vladimir Beara, Branko Stanković, Tomislav Crnković, Zlatko Čajkovski, Ivan Horvat, Vujadin Boškov, Tihomir Ognjanov, Rajko Mitić, Bernard Vukas, Stjepan Bobek i Branko Zebec, dok su selektorsku komisiju činili Aleksandar Tirnanić, Milorad Arsenijević i Leo Lemešić.

Rusi su mnogo bolje otvorili utakmicu i već u šestom minutu zatresli mrežu. Precizan je Vevolod Bobrov. Rani pogodak nije poremetio našu selekciju, koja je u vrlo brzo odgovorila i preokrenula utakmicu. Prvo je Mitić u 19. minutu poravnao rezultat, da bi potpuni preokret "plavima" doneo Bobek na isteku pola sata igre i to iz penala. Tačku na meč i potvrdu trijumfa Jugoslavije stavio je Čajkovski početkom drugog poluvremena, kada je u 54. minutu pogodio i odveo Jugoslaviju u četvrtfinale olimpijskog turnira. 

Naša selekcija je kasnije stigla i do finala, ali u meču za titulu nije mogla protiv fantastične Mađarske koja je tada slavila sa 2:0. 

Inače, zanimljiva priča vezana je za ponovljeni meč Jugoslavije i SSSR. Naime, sovjetski fudbaleri su iste noći nakon poraza u osmini finala vraćeni brodom za Lenjingrad, a sam Staljin je tada zabranio da se rezultat meča objavi u novinama i na radiju. Rezultat utakmice objavljen je u novinama tek godinu dana kasnije i to tek nakon što je Staljin umro. 

Takođe, decenijama unazad se prepričavalo da su sovjetski reprezentativci posle poraza dobili dve opcije: streljanje ili Sibir! Ipak, igrače je na kraju spasio Staljinov sin Vasilij koji je bio veliki ljubitelj fudbala. Reprezenetacija SSSR je svakako po povratku raspuštena i za kaznu su dobili da ne igraju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1954. Brojni fudbaleri su posle svega promenili i sport, što je bio slučaj upravo sa strelcem Bobrovim, koji je kasnije postao reprezentativac u hokeju.