25.07.2024.

12:10

Foto: Starsportphoto

Sport

Utakmica: 29! Pobeda: 1! Kakav blam srpskog fudbala!

Rezultati na evropskoj sceni koje je postizala pre svega Crvena zvezda, a potom i Partizan su doveli do toga da Srbija skoči na UEFA listi i ima veći broj klubova u međunarodnim takmičenjima. Prethodna sezona je bila istorijska, pošto se čak pet predstavnika takmičilo u evropskim okvirima. Direktan plasman u Ligu šampiona je obezbedio šampion (Crvena zvezda), dok je u predvorje elitnog takmičenja otišao TSC. Plej-of Lige Evrope je igrao Čukarički, dok su nas u Ligi konferencije predstavljali Partizan i Vojvodina. 

Informer

Kvalifikacije nisu bile sjajne, samo jedan trijumf u osam odigranih utakmica je bio zaista poražavajuć rezultat, ali su se grupne faze uz crveno-bele domogli TSC i Čukarički. Njima je sam plasman u plej-of za prvo, odnosno drugo takmičenje po rangu garantovalo plasman u Ligu Evrope i Ligu konferencije. Vojvodina je sa druge strane, ućešće završila u LK porazima od Apoela. 


TSC je žreb naveo na Bragu, ali su dva ubedljiva poraza pokazala da je to ipak prejako takmičenje za vicešampiona, te su se preselili u Ligu Evrope. U grupi sa Vest Hemom, Frajburgom i Olimpijakosom, tim iz Bačke Topole je zabeležio pet poraza i jedan remi (protiv Olimpijakosa 2:2).

Informer

Čukarički je upravo od crveno-belih iz Pireja izgubio u dvomeču za LE, pa je svoju sreću pokušao da potraži u Ligi konferencije. Odmerili su snage sa Ferencvarošem, Fiorentinom i Genkom i zabeležili šest poraza, što je značio kraj evropskog puta.


Crvena zvezda je u Ligi šampiona u grupi sa Mančester Sitijem, RB Lajpcigom i Jang Bojsom imala isti učinak kao i TSC - jedan remi u duelu sa švajcarskim timom u Beogradu.


Partizan je put ka grupnoj fazi započeo protiv Sabaha, gde je posle uvodnog poraza slavio kod kuće i zakazao duel sa Nordsjelandom. Danci su bili nemilosrdni i izbacili crno-bele sa ukupnim rezultatom 6:0. Ni ove sezone početak nije oduševio javnost u Srbiji, pa je tim iz Humske ubedljivim porazom nastavio strmoglav pad Srbije na UEFA listi (poraz od Dinama iz Kijeva 2:6).


 Crvena zvezda 0 pobeda, 1 remi, 5 poraza 

Mančester Siti (1:3; 2:3)

Jang Bojs (2:2; 0:2)

RB Lajpcig (1:3; 1:2)

 TSC 0 pobeda, 1 remi, 7 poraza 

Braga (0:3; 1:4)

Vest Hem (1:3; 0:1)

Olimpijakos (2:2; 2:5)

Frajburg (1:3; 0:5)


 Partizan 1 pobeda, 0 remija, 4 poraza 

Sabah (0:2; 2:0)

Nordsjeland (0:5, 0:1)

Dinamo Kijev (2:6)

 Čukarički 0 pobeda, 0 remija, 8 poraza 

Olimpijakos (1:3, 0:3)

Fiorentina (0:6; 0:1)

Ferencvaroš (1:3; 1:2)

Genk (0:2, 0:2)


 Vojvodina 0 pobeda, 0 remija, 2 poraza 

Apoel (1:2, 1:2)