30.07.2024.

06:10

Foto: Starsportphoto©

Sport

Na današnji dan: Preminuo "Musketar iz Čuruga", legendarni napadač Vojvodine!

Boje novosadske Vojvodine tokom bogate istorije branio je veliki broj vrhunskih fudbalera. Neki su na "Karađorđu" bili samo u prolazu, dok su mnogi ostavili dubok trag i postali istinske legende kluba. Nažalost, jedna od njih je preminula baš na današnji dan - 30. jula 2006. godine. Radi se o Zdravku Rajkovu, jednom od najboljih fudbalera Jugoslavije svih vremena. 

Rajkov je rođen u Čurugu, nadomak Novog Sada 5. decembra 1927. godine. Očekivano, svoje prve profesionalne fudbalske korake napravio je baš u dresu Vojvodine nakon završetka Drugog svetskog rata. Brzonogi ofanzivac nastupao je za Novosađane od 1950. do 1962. godine i za to vreme sakupio je 220 utakmica uz 94 postignuta gola. 

Zanimljiva je priča da je tokom rata Rajkov radio kao stolar, tada je poželeo da igra fudbal, ali su ga treneri iz novosadske Slavije oterali. San o igranju fudbala ni tada nije nestao, Rajkov je tokom vojnog roka zapao za oku treneru Partizana - Ileši Špicu, a uspeo je i da upiše nastup u crno-belom dresu igrajući zajedno sa Bobekom, Čalkovskim i Šoštarićem. Nakon rata stigao je poziv Vojvodine, a crveno-bele boje uvek su bile njegov san. 

Navijači Vojvodine posebno rado se sećaju utakmice protiv splitskog Hajduka iz jeseni 1956. godine kada je Rajkov postigao jedan, a namestio četiri gola Novosađanima. Trener Gustav Lehner nije mogao da se odluči koja je najbolja utakmica "Musketara iz Čuruga", ali smatra da nikada niko nije odigrao takav meč u Splitu.  

U finišu karijere rešio je da se oproba u inostranstvo gde je branio boje švajcarskih klubova - Lozane i Bila. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 28 utakmica i 11 puta se upisao u listu strelaca, a nakon što je okačio kopačke o klin okrenuo se trenerskom poslu. 

Naravno, prvi posao dobio je u svojoj Vojvodini. Sa velikim uspehom karijeru je gradio u Alžiru, Španiji i Iranu pre nego što je preminuo na današnji dan pre punih 18 godina. Sahranjen je u Meksiku u krugu porodice, a među navijačima poznat je pod nadimkom "Musketar iz Čuruga".