03.08.2024.

06:20

Foto: EPAimages

Sport

Na današnji dan: Najveći transfer u istoriji fudbala!

Fudbalski tokovi poslednjih godina naterali su klubove da masno plaćaju pojačanja. Neretko su igrači preplaćeni, a broj nula u transferima premašuju zdravorazumska očekivanja. Baš jedan takav, najveći u istoriji fudbala, desio se na današnji dan - 3. avgusta 2017. godine, kada je Nejmar iz Barselone otišao put Pariz Sen Žermena. 

Mesecima je trajala neizvesnost oko odlaska Nejmara sa "Nou Kampa". Barselona nije bila raspoložena da proda jednog od svojih najboljih igrača, a Brazilac je bio nezadovoljan statusom budući da je bio u senci Lionela Mesija. Bogati vlasnici Pariz Sen Žermena iskoristili su momenat, bogatstvom zaslepeli brzonogog ofanzivca i trećeg dana avgusta čitav posao je realizovan. 

Pariz Sen Žermen je za slobodu Nejmara na račun Barselone uplatio 255.000.000 evra. Taj rekord još uvek nije oboren, a pitanje je i da li će biti. Reprezentativac Brazila potpisao je ugovor na pet godina, godišnja plata iznosila je neverovatnih 45.000.000 evropskih novčanica... Da približimo o kolikoj svoti se radi - Nejmar je zarađivao 85 evra po minutu. 

Informer

 

Španska La Liga najavila je žalbu protiv Parižana zbog kršenja finansijskog fer-pleja, ali je UEFA odbacila tako nešto smatrajući da nema legalnih osnova za tužbu. Naime, PSŽ je iskoristio obaveznu klauzolu koji klubovi u Španiji moraju da imaju i, mimo pregovora sa Barselonom, angažovao Nejmara. 

Nejmar je boje Pariz Sen Žermena branio tokom narednih šest godina, a iz kluba je otišao 2023. godine kada ga je Al Hilal kupio za 90.000.000 evra. U dresu "svetaca" Brazilac je odigrao 173 utakmice, postigao 118 golova i upisao 77 asistencija, ali nije uradio ono za šta je doveden, a to je trofej Lige šampiona.