15.08.2024.

13:11

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Sport

Slavni sudija odbio Ruse iz etičkih principa!

RFS je 13. avgusta ponudio čuvenom Italijanu mesto u okviru razvoja sudijskog komiteta, ali on to nije želeo da prihvati zbog trenutne društveno-političke situacije.

- RFS me kontaktirao i zamolio za saradnju u svojstvu stručnjaka za arbitražu. Bio sam veoma polaskan pozivom, ali u kontekstu aktuelne društveno-političke situacije i mojih etičkih principa, kojima sam se uvek rukovodio, odlučio sam da obijem - rekao je Orsato.

Fudbalski savezt Rusije je ranije u svoj sudijski komitet doveo Milorada Mažića, Nestora Pitanu, Džunejta Čakira i Ravšana Irmatova.

Orsato je pre četiri godine proglašen za najboljeg sudijju na svetu, a karijeru je zvanično završio posle Evropskog prvenstva u Nemačkoj

Delio je pravdu  na 345 mečeva, a osim na EURO 2024, delio je pravdu i na Mundijalu 2020, EURO 2020, UEFA Ligi nacija, Ligi šampiona, Ligi Evrope, svetskim i evropskim kvalifikacijama, te 250 utakmica u Seriji A.

Poslednji meč koji je vodio bio je u četvrtfinalu EURO između Engleske i Švajcarske koji se završio rezultatom 1:1, a zatim je "gordi albion" slavio posle penala sa 5:3.