17.08.2024.

13:15

Foto: EPAIMAGES

Sport

Kreću i Italijani! Samo čudo i Srbi mogu da zaustave Inter!

Inter je, kao i prošle i pretprošle godine, ubedljivo prvi favorit da ponovo bude prvak na Apeninima. I to nije ništa čudno, nekadašnji šampion Evrope ima jak tim, koji je dugo na okupu, odličnog trenera Simonea Inzagija, sjajan sistem koji neguje godinama unazad, ali i izvanrednog aduta u napadu - Lautara Martineza. Po mnogima najboljeg napadača na "čizmi".

Slavni klub je, po starom dobrom receptu, i ovog leta pokupio praktično ono najbolje što se moglo naći na tržištu slobodnih igrača. Angažovani su, između ostalih, Pjotr Zjelinski, kao i Iranac Mehdi Taremi. Sportski direktor Bepe Marota na sličan način dovodio je Hakana Čalhanoglhua, Henrika Mktarijana, Benžamana Pavara... Svi su bili pogoci, a teško da će omanuti i sa pomenutim tandemom.

Informer

Bukmejkeri i stručnjaci praktično ne ostavljaju nikakvu dilemu kada je u pitanju favorit za osvajanje Serije A. Kvota na Inter je oko 1,70, daleko najmanja u odnosu na sve konkurente. Iza je Juventus sa kvotom 5,00 i to bi otprilike mogao da bude glavni izazivač "neroazurima" za tron. Od torinske "stare dame" očekuje se mnogo, budući da je rigidnog i defanzivno orijentisanog Masimilijana Alegrija na klupi zamenio Tijago Mota, stručnjak koji neguje ofanzivan i dopadljiv fudbal.

Tu bi, po svoj logici, najviše mogao da profitira Dušan Vlahović. Jedan od najboljih napadača današnjice, iako to neće javno priznati, nije se baš najbolje slagao sa Alegrijem, što zbog stila igre, što zbog nekad čudnih odluka iskusnog trenera. Kod Tijaga Mote reprezentativac Srbije trebalo bi češće da ulazi u šanse, samim tim i da postigne više golova nego prošle sezone. A ni prošle, kada je Juventus igrao prilično dezorganizovan fudbal, nije bio loš - na 38 mečeva dao je 18 golova.

Informer

Uz njega jedan od glavnih aduta Juventusa mogao bi da bude Filip Kostić. Mada, pitanje je koliku će imati ulogu, s obzirom na to da se svako malo pojavljuju različite informacije i spekulacije o interesovanju raznih klubova za njega.

Naredni klub koji bi mogao da se umeša u borbu za "skudeto" je slavni Milan, koji takođe u svojim redovima ima srpske fudbalere. Od Luke Jovića i Strahinje Pavlovića očekuje se da sa "rosonerima" budu konkurentni Interu i Juventusu, a osim toga, veruje se da će obojica itekako dobiti ozbiljnu minutažu. Uostalom, Milan je nakon završetka sezone pružio poverenje Joviću na još godinu dana, a Pavlovića je platio zvanično 18 miliona evra. Što znači da ozbiljno računa na njega. Kvota da će Milan biti prvak je 8,00.

"Rosoneri" su ovog leta promenili i trenera, pošto je Stefana Piolija zamenio Paulo Fonseka. Kako će se poznati Portugalac snaći na "San Siru", to tek treba da se vidi.

Informer

Strahinja Pavlović u dresu Milana

Listu kandidata za "skudeto" zatvara Napoli. Šampion od pre dve godine zadržao je okosnicu tima, Hviču Kvarackeliju i Viktora Osimena. Kvota na Napolitance je 9,00, a ono što im daje nadu da bi ponovo mogli u vrh je dolazak vrsnog stratega Antonija Kontea na klupu. Temperamentni stručanjak, izuzev boravka u Totenhemu, osvajao je trofeje gde god je radio, a na "Dijego Armando Maradona" stadionu veruju da bi to mogao da bude stručnjak i na jugu Italije.

Informer

Napoli se kune u njih: Viktor Osimen i Hviča Kvarackelija

Naravno, ljubitelji fudbala u Srbiji jedva čekaju da krene "kalčo" zbog brojnih Srba u toj ligi.

Osim pomenutih Vlahovića, Kostića, Jovića i Pavlovića, gledaćemo još Vanju Milinković-Savića (Torino), Lazara Samardžića (Udineze), Ivana Ilića (Torino), Mileta Svilara (Roma), Darka Lazovića i Stefana Mitrovića (Verona), Filipa Stankovića (Venecija), Mihajla Ilića (Bolonja), dok je Nemanja Radonjić takođe pod ugovorom sa Torinom, mada je izvesno da će promeniti klub do kraja prelaznog roka.

SERIJA A

1. kolo

Subota
Đenova - Inter 18.30
Parma - Fiorentina 18.30
Milan - Torino 20.45
Empoli - Monca 20.45

Nedelja
Bolonja - Udineze 18.30
Verona - Napoli 18.30
Kaljari - Roma 20.45
Lacio - Venecija 20.45

Ponedeljak
Leće - Atalanta 18.30
Juventus - Komo 20.45