22.08.2024.

19:18

Foto: profimedia

Sport

Velika tragedija za TSC! Topolčani kuburili sa dva igrača manje, Lazetićev Makabi ih deklasirao!

Au kakva utakmica u Mađarskoj, ko bi se ovome nadao! Pregršt crvenih i žutih kartona, kontroverznih odluka sudije, prekršaja i kobnih golova po ekipu TSC-a. Na kraju, primili su Topolčani tri gola i čistog obraza izgubili u prvom meču plej-ofa za drugo po jačini evropsko klupsko takmičenje, tako da ih sada očekuje da svoj puni potencijal pokažu u revanš meču na "TSC" areni u četvrtak, 29. avgusta.

Znali su Topolčani koga imaju za protivnika, a znao je i Žarko Lazetić sa kim se suoči. Verni navijači smatrali su da će srpski strateg moći da anticipira taktiku svog bivšeg kluba, ali čini se da su to na terenu uspešno uradili njegovi igrači. 

Isprva igra mačke i miša, pretvorila se u opšti košmar za ekipu iz Bačke Topole. Dok su jedni napadali, drugi su se branili i suprotno, kao i očekivano. Mreže su mirovale na "Haladašu" sve do 27. minuta, kada je Izraelac Dor Turgeman na asistenciju Pereca odlučno zatresao mrežu Veljka Ilića. Najpre je Lajus pokušavao, potom je uputio centaršut ka Perecu, ali je kapiten Makabija bio neprecizan. Lopta se odbila do Turgemana koji je iskoristio odličnu priliku i doneo vođstvo svom timu.

Samo nekoliko minuta kasnije, ekipa Deana Klafurića bila je na korak do izjednačenja, ali sve je ostalo na tome – "mogli su". Bila je to jedna od najboljih prilika u prvom poluvremenu, zbog koje će Topolčani verovatno dugo žaliti. Ćirković je pokušao, potom asistirao Saši Jovanoviću koji se našao tik ispred gola. Umesto da postigne pogodak, Jovanović je poslao loptu daleko iznad prečke. Iako je sudija podigao zastavicu za ofsajd, da je Jovanović pogodio, situaciju bi sigurno proverila VAR soba.

Potom, kreće pravi košmar za ekipu TSC-a! U 42. minutu susreta crveni karton dobio je fudbaler Topolčana, Mateja Đorđević (21). Mladi defanzivac je oborio strelca Turgemana na oko 25 metara od gola Veljka Ilića, glavni arbitar je prekinuo igru i nakon dva minuta dodelio direktan crveni karton momku iz Kruševca.

Čim je igra nastavljena, kreće repriza. U drugom minutu nadokande, Topolčani ostaju i bez drugog igrača. Mihailo Banjac je dobio direktan crveni karton zbog oštrog starta nad igračem iz protivničkog tabora. Naime, austrijski sudija Sebastijan Gišamer je Novosađaninu prvo dodelio žuti karton, da bi nakon konsultacije sa VAR sobom poništio žuti, te dodelio crveni. Veoma sporna odluka glavnog arbitra, koja će sasvim sigurno izazvati mnogo polemike u fudbalskom svetu. Nije Sebastijan ni pogledao usporeni snimak, ali je potpuno pouzdano doneo odluku.

Otišli su potom fudbaleri obe ekipe na pauzu, ali po povratku sa iste komšar se nastavio. Znali su izabranici Deana Klafurića da ih očekuje nemoguća misija u nastavku igre, ali su, uprkos tome, nekako kuburili na terenu. Iako sa dva igrača manje, pokušali su da blokiraju napade korpulentnih Izraelaca, ali je njihovu odbrambenu liniju u 63. minutu probio Don Perec. Turgeman je centrirao ka kapitenu Makabija, koji je bio u gužvi i glavom poslao loptu u mrežu.

Predali su se Topolčani nakon toga, za njima je ostajao samo bled trag bespomoći. Klafurić je potom osvežio igrački kadar, ali čak ni to nije pomoglo. Istovremeno je arbitar dodelio tri žuta karotna gostujućoj ekipi, pa je nakon toga preostalo pribojavanje da ne ostanu bez još jednog igrača. 

Čuvali su se Topolčani koliko su mogli, ali je 20-godišnji Elad Madmon nasuo sol na ranu. Mladi vezista je olako spakovao loptu u gol Veljka Ilića i tako stavio tačku na trijumf svog tima. Nadali su se nakon toga gosti da će nekadašnji trener njihove ekipe postupiti ljudski i reći svom timu da uspori, no, to nije bio slučaj, Napadali su Izraelci sve do poslednjeg minuta sudijske nadokade, ali sreća po ekipu iz Bačke Topole, rezultat je ostao nepromenjen.

Izabranici Deana Klafurića moraće da idu na sve ili ništa na predstojećem revanš meču koji će se igrati u četvrtak, 29. avgusta na "TSC" areni u Bačkoj Topoli. Pred njima će biti jako težak zadatak, najpre da anuliraju prednost protivnika, a potom da dođu do preokreta i izbore prolaz u grupnu fazu Lige Evrope.

MAKABI TEL AVIV - TSC (3:0)

Strelci: Turgeman 27, Dor Perec 62, Madmon 82

Crveni kartoni: Đorđević (TSC), Banjac (TSC)

Žuti kartoni: Vlalukin (TSC), Petrović (TSC), Capan (TSC), Sisoko (Makabi)

Grad: Sombathelj (Mađarska)

Stadion: Haladaš

Kapacitet: 8.903

Sudija: Sebastijan Gišamer (Austrija)

MAKABI TEL AVIV (4-3-3): Mispati - Jehezel, Asante, Šlomo, Davidzada - Perec, Sisoko, Kanihovski - Davida, Turgeman, Lajus.

Trener: Žarko Lazetić

TSC (4-3-3): Ilić - Vlalukin, Đorđević, Stevanović, Petrović - Radin, Capan, Đakovac - Jovanović, Banjac, Ćirković.

Trener: Dean Klafurić.

DRUGO POLUVREME:

95. minut - KRAJ! FUDBALERI TSC-A PORAŽENI SU OD EKIPE MAKABIJA IZ TEL AVIVA REZULTATOM 3:0, U PRVOM MEČU PLEJ-OFA ZA LIGU EVROPE!

90. minut - Igraće se pet minuta nadoknade.

82. minut - Problem više za TSC! Makabi ponovo postiže pogodak, rezultat je 3:0. Elad Madmon je povećao prednost izraelskog šampiona.

79. minut - Radin je napravio prekršaj za žuti karton, a u padu ga je protivnički igrač zakačio kramponima po licu i raskrvario. Petar Stanić ulazi na teren umesto Radina.

73. minut - Izmene u ekipi TSC-a. Na teren ulazi Miloš Pantović umesto Saše Jovanovića, dok Stefan Jovanović ulazi umesto Jovana Vlalukina.

71. minut - Pokušava Ifet Đakovać, jedan od glavnih aduta TSC-a da ukrade loptu iz protivničkog tabora, i poslednji atom snage ostavlja momak iz Sjenice na terenu, ali mu ne ide od ruke da realizuje neku od šansi.

62. minut - Kakav košmar za TSC. Dor Perec je duplirao prednost Makabija, kapiten ekipe je glavom poslao loptu u mrežu!

60. minut - Dean Klafurić je umesto Aleksandra Ćirkovića poslao na teren Aleksu Pejića, dok je Žarko Lazetić napravio trostruku izmenu. Ušli su Eran Zahavi, Dan Biton i Roj Revivo, dok su igru napustili Ošer Davida, Hišam Lajus i Ofir Davidzada.

59. minut - Batrga se TSC, Makabi nije stvorio nijednu priliku nakon pauze.

46. minut - Krenulo je drugo poluvreme! Igraće se 11 na devet, TSC nastavlja sa dva igrača manje.

PRVO POLUVREME:

45. minut - Auuuuuu! Crveni karton za Banjca. TSC ostaje sada bez dva igrača. Veoma oštra odluka sudije. Banjac je oštro startovao nad protivnikom, dobio žuti karton, no, nakon provere VAR tehnologije glavni arbitar je dodelio crveni karton.

45. minut - Igraće se dva minuta nadokande.

40. minut - Crveni karton za Matiju Đorđevića. Fudbaler TSC-a je oborio strelca Turgemana na oko 25 metara od gola Veljka Ilića, glavni arbitar je prekinuo igru i nakon dva minuta dodelio direktan crveni karton Đorđeviću.

37. minut - Jaooo šta je Jovanović promašio! Pokušao je Ćirković dodao loptu Saši Jovanoviću koji je bio tik ispred gola, i umesto u mrežu on je snažno poslao loptu daleko iznad gola... Sudija jeste svirao ofsajd, ali da je Jovanović dao gol VAR bi sigurno proverio situaciju.

35. minut - Ponovo je pokušao Turgeman, izašao je jedan na jedan sa golmanom TSC-a, ali je ilić ovoga puta odlučno blokirao njegov napad.

27. minut - Gol za Makabi! Lajus je najpre pokušavao, dodao je do Pereca ali je kapiten Makabija bio neprecizan. Lopta se odbila do Izraelca Dor Turgemana koji je odlučno poslao loptu u mrežu, gde je Ilić bio nemoćan.

23. minut - Šutao je Dor Perec veoma snažno, ali bez većih problema je odbranio Ilić. Kapiten Makabija je praktično zarotirao svoje telo i šutao iz sve snage, da je postigao pogodak bio bi to veoma kvalitetan gol.

20. minut - Mala grupa navijača TSC-a je na stadionu. Pokušavaju verne pristalice kluba iz Bačke Topole da pruže podršku sa tribina.

15. minut - I dalje se ništa ne dešava na stadionu "Haladaš" u Mađarskoj. Mreže za sada miruju, čini se da se ekipe igraju mačke i miša. Dok jedni napadaju drugi se brane i suprotno, tempo je značajno opao.

10. minut - Makabi polako preuzima terensku inicijativu, već par minuta izabranici Žarka Lazetića pokušavaju da probiju odbranu TSC-a. Imali su Izraelci dve blage šanse, ali Ilić na golu fantastično blokira.

4. minut - Startovali su Topolčani veoma odlučno, čini se da im veću motivaciju daje to što igraju protiv nekadašnjeg trenera. Sigurno da je veoma emotivan susret za obe strane. Ifet Đakovac i Ćirković traže pozicije u protivničkom šesnaestercu, Izraelci se odlično brane.

1. minut - Utakmica je počela, TSC prvi ima posed lopte.

PRE MEČA:

19.55 - Makabi je do duela sa TSC-om stigao posle eliminacije u kvalifikacijama za Ligu šampiona od rumunskog FCSB i potom pobede u trećem kolu kvalifiakcija za Ligu Evrope nad litvanskim Penevežisom.

19.45 - Na klupi TSC-a su: Simić, Jorgić, Krstić, Pejić, Lazetić, Milosavljević, Stanić, Jovanović, Pantović, Vulić, Šoš, Prestiž.

Među rezervama Makabija su: Melika, Koen, Revivo, Nahmias, Zahavi, D. Biton, Van Overem, Madmon, Ado, Baltaksa, Šahar, N. Biton.

Informer

Fudbaleri Makabija

19.35 - UEFA je nedavno imenovala sudije za obe utakmice. Na prvom susretu, glavni arbitar biće Austrijanac Sebastijan Gišamer. Njegovi asistenti biće Roland Ridel i Santino Šrajner, dok će VAR tehnologiju nadzirati Alan Kijas i Jozef Spurnji. Četvrti sudija na ovom meču biće Valter Oltman.

Za revanš u Bačkoj Topoli, UEFA je odlučila da dodeli ulogu glavnog sudije Portugalcu Žoao Pinjeiru, koji je delio pravdu Zvezdi prošle godine protiv Mančester sitija u kome je srpski šampion i pored dobre igre poražen sa 3:1. Pomagaće mu Burno Žesus i Lućano Maja.

19.30 - Uoči ovog susreta, svoja očekivanja i ambicije podelio je trener Izraelaca, Žarko Lazetić. Niko ne poznaje ekipu TSC-a bolje od srpskog stratega, koji je podigao na evropske visine. Ipak, činjenica je da ni pred Makabijem neće biti lak zadatak, jer fudbaleri iz Bačke Topole poseduju izvanredne kvalitete.

Biće to teška, emocionalna utakmica, posebno za mene, i veoma značajna za obe ekipe. Da su me ranije pitali protiv kog tima ne bih želeo da igram rekao bih da je to TSC. Pripremamo se dobro, polako napredujemo i siguran sam da su pred nama dve interesantne utakmice. Klub (TSC), ljudi koji rade u njemu su veliki deo mog života, predstavljaju najvažnije poglavlje u mojoj trenerskoj karijeri do sada i to se neće promeniti pre kao ni posle ove utakmice, ali je priprema duela bila zanimljiva da vidim koliko dobro poznajem igrače TSC-a iz drugog ugla - istakao je Lazetić.

Informer

Žarko Lazetić

19.25 - Lazetića je na klupi kluba iz Bačke Topole nasledio Dean Klafurić (52), koji ne krije da izuzetno ceni rivala i prepisuje mu ulogu favorita na predstojećem dvomeču. Ono što može da bude prednost za našeg superligaša, jeste činjenica da će Makabi kao domaćin igrati na neutralnom terenu, a odabran je mađarski grad Sombathelj.

- Čekaju nas dva teška poluvremena, protiv respektabilnog tima, koji ima iskustvo i dobre rezultate u evropskim takmičenjima. Izraziti su favoriti, što pokazuju i kladionice. Naravno, u fudbalu su čuda uvek moguća, a mi verujemo da možemo da iznenadimo. Naš cilj je da se plasiramo u Ligu Evrope. Dobro smo trenirali i do detalja analizirali protivnika. Ipak, jedina istina se piše na terenu. Makabi ne igra kod kuće, a svaki tim to voli, oseća se bolje, prijatnije i ima veće samopouzdanje kada je na svoj na svome. To što će se igrati na neutralnom terenu, jeste određena prednost za nas, ali sada su i te razlike sve manje  - poručio je Klafurić.

Informer

Dean Klafurić

19.20 - Fudbaleri TSC-a imaće jako težak zadatak na putu do grupne faze drugog po jačini UEFA takmičenja, što zbog kvalitetnog protivnika, toliko i zbog činjenice da na klupi Izraealaca sedi Žarko Lazetić (42).

Informer

Fudbaleri TSC-a

19.15 - Poštovani čitaoci dobro veče, dobro došli na naš blog posvećen utakmici između TSC-a i Makabija iz Tel Aviva, u prvom meču plej-ofa Lige Evrope. Osim na programu Arena premijum 2, pomenuti susret možete pratiti uživo na našem portalu.