25.08.2024.

17:03

Foto: printscreen Twitter

Sport

UFC šampion pokazao da ga slava nije promenila! U oktagonu lomi ljude, a van njega...

Popularni Brazilac  5. oktobra na UFC 307 događaju brani pojas do 93 kilograma protiv Kalila Raundrija u Solt Lejk Sitiju. Pre toga posetio je Sao Paulo, grad u kojem se radio, a na internetu se tom prilikom  pojavio veoma zanimljiv snimak.

On je odradio smenu u vulkanizerskoj radnji u kojoj je radio pre nego što je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom. Pereira važi za skromnog momka, koga slava nije uzdignula, a to je ovim gestom i pokazao. 

Zanimljivo je da su se na internetu pojavila dva snimka. Jedan iz 2013. godine, a drugi od sada, dok su obožovaci nizali pozitivne komentare na račun Pererire. 

Poatan kako glasi nadimak ovog borca, nije imao lak put u životu. Odrastao je u faveli, napustio je srednju školu, a zatim se zaposlio kao pomoćnik zidara kako bi mogao da se prehrani. Nakon toga, dugo je radio kao vulkanizer, a po sopstvenom prinzanju tada je postao alkoholičar. 

Upravo iz tog razloga počeo je da trenira kik boks, a prekretnica u njegovoj karijeri desila se 2014. godine kada je osvojio prestižni Glori turnir u Zagrebu.

Bio je šampion ove organizacije u srednjoj i poluteškoj kategoriji, a najviše se pamte njegova dva meča sa Izraelom Adesanjom. Oba puta je Brazilac izašao kao pobednik, a u drugom je nokuatirao Nigerijca svojim zaštnim znakom, levim krošeom.

Međutim, tu se nije završilo rivalstvo ova dva borca. Pereira je 2021. godine odlučio da se prebaci u MMA, a najjača organizacija UFC mu je vrlo brzo ponudila ugovor. Baš tada, Izrael Adesanja koji je ranije napravio istu tranziciju, bio je šampion do 84. kilograma.

Posle tri trijumfa, Poatan je dobio šansu da odmeri snage sa starim rivalom. Na UFC 281 u Njujork je nokautom u petoj rundi stigao do trijumfa i novog šampionskog pojasa u svojoj karijeri. Gubio je Pereira ovaj meč, ipak u petoj rundi je zaigrao na sve ili ništa i tako stigao do pobede.

Par meseci kasnije na UFC 287 u Majamiju, Adesanja se konačno osvetio Aleksu Pereiru tako što ga je nokautirao u drugoj rundi i tako je vratio titulu u svoje vlasništvo.

Međutim, ovo nije obezhrabrilo Brazilca, podigao se u kategoriju iznad. Nakon samo jedne pobede, imao je meć sa Jiržijem Prohaskom za pojas. Tako je na  UFC 295 nokautaom u drugoj rundi postao šampion poluteške kategorije.

Pojas je odbranio nokautom u prvoj rundi protiv Džamahrla Hila na UFC 300, a zatim je na UFC 305 ponovo salvadao Jiržija Prohasku, tehničkim nokautom u drugoj rundi obračuna.  Svakako je Pereirina karijera veoma uzbudljiva, a lepo je videti kada neko tog rang ostane skroman i sa dve noge stoji na zemlji.