26.08.2024.

13:25

Foto: profimedia

Sport

Odlazak fudbalskog velikana! Preminuo legendarni trener!

Slavnom stručnjaku je u januaru dijagnostifikovan rak pankreasa i rečeno je da će imati još najviše godinu dana života, a 26. avgusta je nažalost njegovo srce prestalo da kuca.

Erikson je trenerskim poslom počeo da se bavi još od 1977. godine. Kao strateg Lacija osvojio je Seriju A u sezoni 1998/1999, a iste sezone je sa rimskim timom bio šampion Kup UEFA.  Bio je selektor Engleske na dva Mundijala (2002 i 2006) i na Evropskom prvenstvu 2004. godine.

Pored toga bio je trener Geteborga, Benfike, Rome, Fiorentine, Sampdorije, Mančester sitija, Lestera, Gvangžua, Šangaja i Šenžena. Pored "gordog albiona" vodio je selekcije Obale Slonovače, Meksika Filipina.

Njegova porodica se oglasila i potvrdila smrt.

"Sven-Goran Erikson je preminuo posle duge i teške bolesti. Umro je jutros u svom domu okružen porodicom", javila je porodica Erikson

Početkom ove godine otkrio da mu dijagnostifikovan rak poodmakloj fazi, a  pre nekoliko dana je izašao dokumentarac o njemu.  Baš u  tom filmu, Erikson je imao oproštajnu poruku. 

- Nadam se da ćete me pamtiti kao pozitivnog čoveka koji se trudio da uradi sve što može. Nemojte da vam bude žao, nasmejte se. Hvala vam na svemu, treneri, igrači, navijači... Bilo je fantastično. Čuvajte se i čuvajte svoj život - živite ga. Zdravo - poručio je legendarni trener.

Zanimljivo je da mu je pre par meseci tadašnji menadžer Liverpula Jirgen Klop ispunio želju i prepustio da vodi legende "redsa" u jednom revijalnom meču.