26.08.2024.

14:48

Foto: EPAImages

Sport

Nova era Lige šampiona! Kompjuter odlučuje ko sa kim igra!

Iako je lokacija žreba ostala ista - Grimaldi forum u Monte Karlu - ceremonija, koja je zakazana za četvrtak u 18 časova, biće potpuno drugačija. Novina je uvođenje računara u proces određivanja parova, što menja dosadašnji način biranja, u kojem je ljudski faktor bio ključan.

Umesto tradicionalnog izvlačenja kuglica, većinu posla sada preuzima tehnologija. Iz UEFA tvrde da je upotreba računara sigurna i zaštićena od sajber napada, a razlog za ovu promenu je ušteda vremena.

Informer

 

Proširenje sa 32 na 36 ekipa zahtevalo bi upotrebu čak hiljadu kuglica i 36 staklenih činija, što bi se poprilično odužilo. Umesto toga, upotreba računara omogućava da žreb traje standardnih pola sata. 

Iako tehnologija preuzima glavnu ulogu, ljudski faktor biće prisutan samo u inicijalnom izvlačenju kuglica, nakon čega će računar odrediti protivnike. Svaki tim će odigrati osam utakmica protiv osam različitih protivnika, po dva iz svakog šešira, od kojih četiri kod kuće i četiri u gostima. Novina je i to što softver sprečava susrete timova iz iste zemlje, ali omogućava da jedan tim igra protiv najviše dva predstavnika iste države.

Prema mišljenju UEFA. prednosti novog sistema su više direktnih duela između velikih klubova, veća raznolikost protivnika, dinamičnije takmičenje i veća ravnopravnost u borbi za prolaz u osminu finala. Umesto dosadašnjih 125 utakmica, odigraće se 189 mečeva.

Podsetimo, više ne postoje grupe. Umesto toga, svih 36 timova biće smešteno u jedinstvenu tabelu, a osam najboljih će se automatski plasirati u osminu finala. Timovi rangirani od devetog do 24. mesta razigravaće u baražu za preostalih osam mesta, dok će ekipe od 25. do 36. pozicije biti eliminisane bez mogućnosti prelaska u Ligu Evrope.

SASTAVI ŠEŠIRA PRED ŽREB LIGE ŠAMPIONA 

Prvi šešir: Mančester siti, Real Madrid, Bajern, Pariz Sen Žermen, Liverpul, Inter, Borusija, Dortmund, Lajpcig, Barselona.

Drugi šešir: Leverkuzen, Atletiko Madrid, Atalanta, Juventus, Benfika, Arsenal, Briž, Šahtjor Donjeck, Milan.

Treći šešir: Fejenord, Sporting, PSV Ajndhoven, Seltik i pet pobednika plej-ofa.

Četvrti šešir: Monako, Aston Vila, Bolonja, Đirona, Štutgart, Šturm Grac, Brest i dva pobednika plej-ofa.

Informer

U PLEJ-OF RUNDI KVALIFIKACIJA SU:

Jang Bojs (Švajcarska) - Galatasaraj (Turska), prvi meč 3:2.

Dinamo Zagreb (Hrvatska) - Karabag (Azerbejdžan), prvi meč 3:0.

Midtjiland (Danska) - Slovan (Slovačka), prvi meč 1:1.

Bode Glimt (Norveška) - Crvena zvezda (Srbija), prvi meč 2:1.

Malme (Švedska) - Sparta Prag (Češka), prvi meč 0:2.

Lil (Francuska) - Slavija Prag (Češka), previ meč 2:0.

Dinamo Kijev (Ukrajina) - Red Bul Salcburg (Austrija), prvi meč 0:2.