27.08.2024.

23:24

Foto: EPA Images

Sport

Holandski derbi otkazan i to zbog policije! Protest preči od fudbala

Čuveni holandski derbi bio je planiran za nedelju 1. septembar na stadionu u Roterdamu, ali je u poslednjem trenutka odložen i to zbog štrajka policije. Sindikat policije je za prvi dan septembra zakazao proteste nezadovoljan merama za prevremeni odlazak u penziju i poručili su da niko od njihovih službenika neće moći da obezbeđuje utakmicu, pa je na kraju doneta jedina moguća odluka - odlaganje derbija. 

Gradonačelnik Roterdama Markos Ahmed Abutaleb oglasio se i rekao da je gradsko veće donelo jednoglasnu odluku o otkazivanju meča, jer ne mogu da garantuju bezbednost timovima i navijačima. 

"Bezbednost igrača i javnosti ne može da bude garantovana prisustvom policije", rekao je gradonačelnik Abutaleb.

Holandski fudbalski savez saopštio je da će derbi između Fejenorda i Ajaksa, poznati pod imenom kao "klasiker", biti odigran verovatno sledeće nedelje. 

"Ovo naravno nije idealno za brojne fanove Klasikera, ali ni za policiju i opštinu. Utakmice se uvek pažljivo planiraju, uzimajući u obzir želje i okolnosti opština i vlasti", saopštio je holandski savez.

Inače, utakmice holandske lige u Bredi, Enšedeu, Almereu i Groningenu protekle nedelje igrane su bez pristusva policije zbog pomenutog štrajka. Ipak, okršaj Fejenorda i Ajaksa smatra se visokorizičnim mečom zbog brojnih incidenata i sukoba navijača dva kluba u prošlosti.