29.08.2024.

14:55

Foto: Tanjug

Sport

Opaaa! Hrvati hoće da igraju sa Zvezdom u Ligi šampiona

Žreb je zakazan za 18 časova, a crveno-beli će se naći u trećem šeširu, zajedno sa još sedam timova. Iz svakog od četiri šešira dobiće po dva protivnika, pa postoji šanse za susret sa Dinamom.

To priželjkuju navijači kluba iz Zagreba, ako je suditi po anketi na portalu 24sata. Birali su rivale "modrima", a crveno-beli su iz trećeg šešira dobili najviše glasova, čak 44 odsto. Daleko iza šampiona Srbije je Seltik sa 17 odsto, dok je 15 dobio Jang Bojs.

Inače, šansa da se Dinamo i Zvezda nađu u istoj grupi je 25 odsto. Ako dođe do velikog regionalnog derbija, pitanje je gde će se odigrati mečevi. Šanse da Crvena zvezda ugosti Dinamo na "Marakani" ili da se meč odigra u Zagrebu su podjednake - 50/50. Kada se uzme u obzir cela kombinacija, šanse da se duel odigra na "Marakani" iznose 12,5 odsto.

Informer


Prvi put u istoriji će ove sezone startovati novi format Lige šampiona. Osam grupa odlazi u istoriju sad će se igrati sistem s osam utakmica u glavnom delu takmičenja. Novi format imaće 36 ekipa umesto 32, a kompjuter će odrediti ko će s kim igrati. Prema navodima UEFA kada bi žreb u novom formatu odlučivali kuglicama, ceremonija bi trajala više od četiri sata, a bilo bi potrebno 1000 kuglica i 36 posuda. Sad će žreb obaviti računar. Čelnici Evorpske kuće fudbala uvereni su da je korišćenje računara bezbedeno i da je zaštita od mogućnosti sajber napada maksimalna. Ipak, neće sve biti u rukama tehnologije. Kada počne ceremonija izvući će jednu kuglicu, a onda će računar nastaviti žrebanje. 

Svaki klub igraće osam utakmica s osam različitih protivnika, četiri kod kuće i četiri u gostima. UEFA u novom formatu dozvoljava da jedna ekipa može da igra protiv najviše dva predstavnika iste države u prvoj fazi. Na primer, Real Madrid ne bi mogao protiv Barselone, Atletika ili Đirone, ali bi teoretski mogao i na Mančester siti i na Liverpul.

Timovi će igrati osam kola grupne faze, počev od 17. septembra, a zaključno sa 29. januarom. U plej-of za nokaut fazu plasiraće se 16 timova, rangiranih od 9. do 24. pozicije, dok će osam prvoplasiranih ekipa direktno u osminu finala. Umesto 125, gledaćemo čak 189.